Rijetki otrov, ispravna dijagnoza: Medicinska sestra spasila život bebe zahvaljujući krimiću Agathe Christie!

Fotografija: YouTube screenshot

Koje su komplimente uzajamno izmijenili najveći fizičar u povijesti i najveći redatelj iz ere nijemog filma? Zašto su Olmeci izrađivali kolosalne kamene glave, teške do pedeset tona? Kako je Agatha Christie spasila život bebe – godinu dana nakon svoje smrti? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Albert Einstein (1879. – 1955.) bio je fasciniran likom i djelom Charlieja Chaplina. Kad je napokon upoznao čuvenog sineasta, nije štedio na komplimentima. “Ono čemu se najviše divim kod vaše umjetnosti jest njena univerzalnost. Ne morate izgovoriti niti riječ, a čitav vas svijet razumije!”, pohvalio je omiljenog redatelja. “U pravu ste po tom pitanju, no smatram da je vaša slava još veća”, odvratio je Chaplin. “Čitav svijet vam se divi a da nitko ne razumije o čemu pričate!”.

2. New London, gradić u okrugu Rusk u Texasu, 18. ožujka 1937. godine zavijen je u crno. Tog dana, došlo je do curenja plina a potom i do posljedične stravične eksplozije u lokalnoj osnovnoj školi. Nesreća je odnijela živote 294 osobe, među kojima je najviše bilo djece. Telegrami sućuti pristizali su sa svih strana svijeta, a jedan od njih poslao je – Adolf Hitler!

3. Olmeci, najstarija poznata civilizacija Amerike, između 1200. i 400. godine prije Krista nastanjivali su području država Veracruz i Tabasco u Meksičkom zaljevu. Kultura ovoga indijanskog naroda najpoznatija je po zagonetnim kamenim skulpturama u obliku ljudskih glava. Visoke preko tri metra i teške do pedeset tona, bile su rasute po prašumi, a arheolozi do danas nisu sigurni čemu su služile. Većina stručnjaka pretpostavlja da su predstavljale olmečke vladare, a činjenica da su ovi prikazani bez tijela možda proizlazi iz vjerovanja da se sjedište duše nalazi upravo u glavi.

4. Richard “Dick” Norris Williams II. (1891. – 1968.) bio je jedan od sretnika koji su preživjeli najpoponatiji brodolom u povijesti – potonuće “Titanica”. Kako je tom prilikom zadobio teške ozebline po nogama, liječnici su mu ih htjeli amputirati ispod koljena, no mladić je to rezolutno odbio. Pokazalo se da je to bila dobra odluka. Williams će postati teniska zvijezda, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. godine. Valja spomenuti i njegovo junaštvo iskazano u Prvome svjetskom ratu, koje mu je donijelo odlikovanje Legije časti.


5. Prva utrka “Giro d’ Italia” održana je u svibnju 1909. godine, u milanskoj Areni. Bila je podijeljena na osam etapa, a pobijedio je stanoviti Luigi Ganna  (1883. – 1957.), ostavivši za sobom Carla Galettija i Giovannija Rossignolija.

6. Sumerski vladari imali su praktički neograničenu moć. Dokud je ona sezala, svjedoče grobnice Abargija i Šubade, kralja i kraljice grada-države Ura. S vladarskim parom je, uz obilje zlata i srebra, pokopana njihova kompletna dvorska svita – više od osamdeset osoba! Nakon smrti kraljevskog para, ovi su ljudi zatvoreni u grobnicu, gdje su, uz zvuke harfe, ispijali otrovno vino kako bi se gospodarima pridružili u Kuru, svijetu mrtvih.

7. Agatha Christie (1890. – 1976.), kraljica detektivske proze (na slici!), spasila je život bebe – godinu dana nakon svoje smrti! Jednogodišnja djevojčica je, naime, dovezena u londonsku bolnicu u teškom zdravstvenom stanju. Liječnici, koji nisu uspijevali dokučiti što joj je, već su bili spremni dignuti ruke od nje no tada se u priču uplela mlada medicinska sestra Marsha Maitland, koja je sramežljivo iznijela pretpostavku da se radi o trovanju talijem. Srećom, dobri doktori poslušali su sugestiju te spasili život malene. Kako je bolničarka pomislila na ovu rijetku vrstu trovanja? O njemu je čitala u romanu “Kod bijelog konja”, krimiću Agathe Christie!

Piše: Lucija Kapural

Komentari