Na današnji dan

Posljednji papa koji prethodno nije bio biskup (1765.)

Dana 18. rujna 1765. rođen je Bartolomeo Alberto Cappellari, koji je 1831. izabran za 254. papu. Uzeo je ime Grgur XVI. i ostao je do danas posljednji papa s imenom Grgur. Rodio se u gradiću Belluno u talijanskim Alpama. Već u mladosti ušao je u Red kamaldoljana, gdje je uzeo ime Mauro. Kamaldoljani su ogranak benediktinaca, a dobili su naziv po gradu Camaldoli u Italiji.

Grgur XVI. bio je posljednji čovjek koji uoči izbora za papu još nije bio biskup. Svi kasniji pape birani su iz redova biskupa. Grgur XVI. bio je uoči izbora za papu svećenik, ali i kardinal (nekoć kardinali nisu morali biti biskupi, pa ni svećenici).

Pontifikat Grgura XVI. trajao je više od 15 godina. On je bio prvi i zasad jedini član Reda kamalodoljana koji je posto papom. U svom apostolskom pismu In Supremo Apostolatus osudio je ropstvo i trgovinu robovima (u to je doba institucija ropstva u južnim dijelovima SAD-a još uvijek bila uvelike na snazi). Ustanovio je i ugledni papinski viteški Red sv. Grgura Velikog koji se i danas dodjeljuje. Poticao je rad misionara diljem svijeta.

Papa je privukao i kritiku zbog svojih rigidno konzervativnih stavova i opoziciji demokratskim i modernizirajućim reformama, koje je povezivao s revolucionarnom ljevicom. Protivio se primijeni novih tehnologija poput plinskih svjetiljaka i željeznice u Papinskoj Državi, smatrajući da će one ojačati moć bogatog građanstva nasuprot tradicionalnih plemićkih i crkvenih struktura. Socijalni nemiri često su nasilno gušeni, što je papu unčinilo prilično nepopularnim u vlastitoj državi.


Komentari