Potraga za Stanom je završena, najskuplji T-rex je nađen !

Izvor: Khaleej Times

Već smo pisali o Stanu odnosno T-Rexu (Tyrannosaurus rex) kojega je slavna aukcijska kuća Christie’s prodala za iznos veći od 30 milijuna dolara 2020. godine. Nakon toga Stanu se izgubio svaki trag. Nova Stanova adresa nije bila poznata nikome, pa čak ni prodavateljima, odnosno Institutu za geološka i paleontološka istraživanja Black Hillsu. A onda se odjednom prošle godine tijekom online uključivanja u emisiju sportaša i glumca Dwaynea Johnsona, u kadru pojavio sasvim neočekivano Stan, no ispostavilo se da je u pozadini The Rocka bila samo replika Stanove lubanje, ali ne i on glavom i bradom.

Stan je u dobrom stanju…

Kako smo saznali prije nekoliko sati Stan je nađen, i u dobrom je stanju, koliko može biti dobro netko tko je prevalio 67 milijuna godina. Smjestio se lijepo u Abu Dabiju i čeka tamo dovršenje Prirodoslovnog muzeja u kojem će biti smješten, kao svojevrsna muzejska perjanica. Po svemu sudeći Stan će još čekati tri godine otvaranje svog novog doma, no nasreću vrijeme za njega ima sasvim drugačije značenje.

Razlog prodaje – opstanak Instituta

Slučaj Stana je otvorio niz ozbiljnih pitanja poput smisla znanosti, odnosa znanosti i novca jer se vrijedna arheološka i paleontološka blaga prodaju, a da se pri tome ne zna gdje će ona završiti, a svijet i znanost s takvim prodajama obično bivaju osiromašeni za vrijedna saznanja koja bi ti predmeti mogli dati u budućnosti. Zapravo Stan je završio na aukciji, zbog sudskog spora između dvojice braće u čijem je vlasništvu bio Stan, a koja su zajedno vodila Institut za arheološka i paleontološka istraživanja. Spor je prijetio zatvaranjem Instituta pa je postignuta nagodba da se prodajom Stana riješi problem. I tako je ovaj inače 12 metara dug stvor završio u dalekoj Saudijskoj Arabiji. Nakon što je otkriveno gdje je Stan završio Pete Larson, paleontolog, predsjednik i osnivač Instituta Black Hilla, ujedno jedan od dvojice posvađane braće, izjavio je da je super sretan ovakvim razvojem događaja.


Ova je priča dobro završila i po Pete Larsona, i po znanstvenu zajednicu i svekoliku javnost, i što je najvažnije po Stana. Sada moram pričekati 2025. da vidimo Stana u novom i vjerojatno super luksuznom Prirodoslovnom muzeju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari