Sumrak svjetskog zakonodavstva: Ako ste kriminalac, nije svejedno u kojoj američkoj saveznoj državi ordinirate!

Postoje zakoni koji su logični i smisleni, a postoje i oni koji se doimaju kao da su ih pisali Magnus i Bunker nakon što su se najeli ludih gljiva. Valja, međutim, znati da su i potonji doneseni s razlogom: u mnogim slučajevima, riječ je o reliktima prošlosti koje je zakonodavac propustio izmijeniti ili pak o odlukama donesenim uslijed nekih izvanrednih događaja. Za vas smo probrali najbizarnije američke i francuske zakone!

Zemlja slobodnih i domovina hrabrih: Želiš počiniti zločin? Izvoli obavijestiti žrtvu!

Krenimo s ludim američkim zakonima! U Kentuckyju postoji zakon po kojem pripadnice ljepšeg spola ne smiju nositi kupaći kostim dok stopiraju uz autocestu. Iznimke se odnose na cure koje imaju barem dva kršna policajca u pratnji ili bejzbol palicu u ruci. Odredbe zakona također se ne odnose na autostoperice lakše od 45 ili teže od 100 kilograma (ove valjda nisu u opasnosti od silovanja!). U Oklahomi vas mogu uhititi ako pravite grimase pred psom, u Utahu ako nosite violinu u papirnatoj vrećici, u Montani ako vodite ljubav u prednjem dvorištu poslije zalaska sunca, a u Južnoj Karolini ako prebijete zakonitu bračnu družicu ispred zgrade suda u nedjelju. Ako ste kriminalac, nije svejedno u kojoj državi ordinirate! U Idahou je, primjerice, zabranjeno nositi skriveno oružje, osim ako ga ljudi mogu vidjeti (nama se čini da u tom slučaju nije skriveno, ali tko smo mi da sudimo); u New Jerseyu je zabranjeno nositi pancirku tijekom čina ubojstva (!), a u Teksasu je svojedobno izglasan zakon po kojem kriminalci moraju upozoriti žrtve barem 24 sata ranije, pismeno ili usmeno, o zločinu koji namjeravaju nad njima počiniti, te iscrpno obrazložiti svoje motive. A ako u Louisiani ugrizete nekoga vlastitim zubima, teretit će vas za “običan napad”, dok će se ugriz zubnom protezom okarakterizirati kao “ozbiljan napad”!

U domovini Descartesa i Voltairea ilegalno je nazvati svinju – Napoleon!


Jeste li znati da je u Francuskoj zakonom zabranjeno dati ime slavnog vojskovođe Napoleona? Da ćete platiti masnu globu ako fotografirate policajca, pa makar se ovaj nalazio u pozadini, ili ako prodajete lutke koje nemaju ljudsko lice, poput figurice E.T.-ja?  Da tamošnji organi reda i zakona pepeljaru smatraju smrtonosnim oružjem? Ili da se u zemlji fatalnih ljubavnika ne smijete ljubiti na šinama… Ali se zato smijete vjenčati s pokojnikom, ako uspijete dokazati da vas je htio odvesti do oltara prije nego što je odapeo?Ipak, naš favorit među idiotskim zakonima izglasan je u Coulainesu 2009. godine. U strahu od epidemije svinjske gripe, boleštine koja se u to vrijeme bila razmahala, tamošnji gradonačelnik Christophe Rouillon zakonom je zabranio pljuvanje, kako na ulici, tako u uredskim prostorima, pa čak i privatnim stanovima (!). Osobiti naglasak stavio je na hračkanje i kašljucanje na nogometnim utakmicama – otišao je toliko daleko da je predložio tretiranje tih radnji kao faula. “Jedan incident treba kazniti žutim kartonom, a ponovljeni crvenim”, bio je njegov prijedlog koji, gle čuda, nije usvojen.

Piše: Lucija Kapural

Komentari