Na današnji dan

Počela gradnja Asuanske brane (1960.)

Asuanska brana (arap. es-Sadd el-Ali ) nalazi se u južnom Egiptu i skreće Nil u ogromno umjetno Naserovo jezero.  Stara Asuanska brana nalazi se sedam kilometara od grada Assuana i sagradili su je Britanci 1898. – 1902. s ciljem regulacije visokog vodostaja i omogućavanja navodnjavanja čitavu godinu. Bilo je to najveće građevinsko zdanje na svijetu, ali je i ono bilo nedovoljno. 

Projekt za novu branu razvio je Adrian Daninos 1947., a odobrili su ga prvi predsjednik Egipta Muhammad Nagib i premijer Gamal Abdel Naser. Plan im se sviđao ne samo zato što je njime povećan ukupni volumen vode nego zato što je predviđao potpunu kontrolu brane samo Egiptu, a to dotad nije bilo moguće. 

Egipat je vodio pregovore oko financiranja s Njemačkom, SAD-om i Ujedinjenom Kraljevinom, ali su propali iz financijskih ili političkih razloga. Svjetska banka odbila je financirati projekt jer je Egipat priznao Kinu i pripadao Nesvrstanima. Naser je potom nacionalizirao Sueski kanal, prebrodio Suesku krizu i dobio financijsku potporu Sovjetskog Saveza, koji se trudio proširiti utjecaj na Afriku. 
Budući da se Naserovo jezero djelomično nalazi u Sudanu, Egipat s morao najprije postići sporazum s tom zemljom i platiti preseljenje lokalnog stanovništva. Preseljeno je preko 100.000 stanovnika južnog Egipta i sjevernog Sudana. Gradnja je počela 9. siječnja 1960. eksplozijom. Na gradnji brane sudjelovalo je oko 2000 sovjetskih inženjera, a Savez je dopremao i potrebne strojeve za gradnju. Gradnju je vodilo poduzeće Arab Contractors i na projektu zapošljavalo oko 30.000 ljudi. 

Brana je bila dovršena 1879. godine. Troškovi se procjenjuju na oko 2,2 milijarde eura, a 451 osoba izgubila je život na gradilištu. Iako je glavni cilj izgradnje brane hvalevrijedan – smanjenje suše i gladi – uništeni su vrijedni spomenici. Neki su uz pomoć UNESCO-a preseljeni na povoljnije mjesto (pr. Abu Simbel), a neki u druge države. 

Piše: Marsela Alić


Komentari