Na današnji dan

Nacistički liječnik Ernst-Gunther Schenck – 1904.

Dr. Schenk sudjelovao je i u borbenim akcijama na istočnom bojištu. 

Dana 3. listopada 1904. godine rođen je nacistički liječnik Ernst-Günther Schenck koji je s Adolfom Hitlerom proveo zadnje dane u bunkeru u Berlinu. Njegova svjedočanstva o tim povijesnim događajima važna su za razumijevanje stanja u Njemačkoj na kraju rata. 

Liječnik Ernst-Günther Schenck rođen je u gradiću Marburgu u srednjoj Njemačkoj. Završio je medicinu i učlanio se u SS, gdje je radio kao liječnik. Napredovao je do visokog čina SS-Standartenführera (otprilike odgovara pukovniku u redovnoj vojsci).

Dr. Schenk je u koncentracijskom logoru Dachau organizirao sadnju vrta s otprilike 200.000 ljekovitih biljaka, radi proizvodnje vitamina za SS. Postao je i inspektorom za prehranu SS-a. Navodno je izmislio i specijalnu proteinsku kobasicu namijenjenu trupama na bojišnici.


Sudjelovao je i u borbenim akcijama na istočnom bojištu. Naime, kad je poginuo vojni zapovjednik njegove jedinice, dr. Schenk je preuzeo komandu nad topovskom baterijom i navodno se iskazao kao dobar zapovjednik. Pod kraj rata poslan je u Berlin, gdje je kao liječnik radio u hitnoj službi u blizini Hitlerovog bunkera. Premda nije imao iskustva u kirurgiji, sudjelovao je u čak oko 100 operacija. Hitler ga je osobno došao pohvaliti za trud.

Nakon što su sovjeti osvojili Berlin, dr. Schenka su zarobili. Pušten je tek 8 godina kasnije, nakon čega se vratio kući u Zapadnu Njemačku. Nije mu bilo dopušteno nastaviti prakticirati medicinu, zbog nacističke prošlosti. Umro je u visokoj dobi od 94 godine u Aachenu.

Komentari