Na današnji dan

Krvavo ugušena pobuna u zatvoru Attica – 1971.

Zatvorenici su se, među ostalim, žalili što dobivaju samo jedno tuširanje tjedno i samo jednu rolu toaletnog papira po osobi na mjesec. 

Pobuna u zatvoru Attica u zapadnom dijelu države New York završila se 13. rujna 1971. godine. Pobunilo se oko 1.000 zatvorenika koji su uzeli 33 pripadnika zatvorskog osoblja kao taoce. Zatvorenici su se žalili na loše uvjete u zatvoru, koji je bio namijenjen za 1.200 ljudi, a zatvoreno ih je bilo čak 2.225. Među ostalim, žalili su se što dobivaju samo jedno tuširanje tjedno i samo jednu rolu toaletnog papira po osobi na mjesec.

Guverner države New York, Nelson Rockefeller, nije želio popustiti pred zahtjevima zatvorenika. Inače, Rockefeller je bio unuk slavnog milijardera Johna Davisona Rockefellera, vjerojatno najbogatijeg čovjeka u čitavoj povijesti. Kasnije je Rockefeller bio i potpredsjednik SAD-a, a želio je postati i predsjednički kandidat Republikanske stranke, no nije u tome uspio.

Rockefeller je odbio otići u zatvor i izravno pregovarati sa zatvorenicima. Umjesto toga, odlučeno je da se silom povrati red. To je i učinjeno na današnji dan. U zatvor su provalili naoružani pripadnici policije i Nacionalne garde. Poginulo je 39 osoba, uključujući 10 pripadnika zatvorskog osoblja. Kasnija je istraga pokazala da su sve smrti osim tri bile uzrokovane pucnjima iz oružja pripadnika policije i Nacionalne garde.


Komentari