Na današnji dan

Krvavi masakr kod izraelske diskoteke – 2001.

Budući da se radilo o petku navečer, ispred diskoteke se okupio velik broj mladih osoba. U 23 sata i 27 minuta po lokalnom vremenu Hotari je aktivirao eksploziv, koji je raznio mnogo osoba u njegovoj blizini. 

Dana 1. lipnja 2001. godine dogodio se stravičan masakr kod izraelske diskoteke (disko-kluba) imena Dolphinarium, smještene na području Tel Aviva. Ta se diskoteka nalazila neposredno uz morsku obalu, nedaleko od plaža grada Tel Aviva te samo oko 1.500 metara od povijesne jezgre grada Jaffe. Masakr je izveo 22-godišnji bombaš-samoubojica Saeed Hotari, za kojeg je naknadno utvrđena povezanost s Hamasom. Hotari je uvečer toga dana stajao u redu za ulazak u diskoteku, prerušen u ortodoksnog Židova. Sa sobom je nosio znatnu količinu prikrivenog eksploziva. Budući da se radilo o petku navečer, ispred diskoteke se okupio velik broj mladih osoba. U 23 sata i 27 minuta po lokalnom vremenu Hotari je aktivirao eksploziv, koji je raznio mnogo osoba u njegovoj blizini.

Poginule su ukupno 22 osobe, uključujući njega, a ranjeno je više od 100 žrtava. Čak 14 poginulih žrtava činile su djevojke u tinejdžerskoj dobi, stare između 15 i 18 godina. Bile su to većinom djevojke s područja bivšeg Sovjetskog Saveza, koje su se s roditeljima bile doselile u Izrael. Poginuo je i jedan izraelski vojnik, u dobi od 21 godine, te još nekoliko odraslih osoba. Od ukupno 22 osobe, 18 ih je poginulo na licu mjesta, a četiri su naknadno preminule od posljedica ozljeda. Yasser Arafat osudio je napad i pozvao na prekid neprijateljstava, a reagirao je i tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih narodaKofi Annan.

Komentari