Je li mač sv. Galgana pravi “Mač u kamenu”?

Engleska legendi o maču kralja Artura i vitezovima Okruglog stola jedna je od najpoznatijih. Prema njoj mač iz kamena može izvući samo pravi kralj Engleske. Legenda dolazi u brojnim varijantama. No, sve su te legende vezane uz Englesku, ali nedavna istraživanja su dovela u pitanje podrijetlo ove legende. Zanima li vas o čemu je točno riječ, pročitajte članak koji smo za vas danas pripremili.

Galganov mač i danas “zarobljen” u kamenu  

Iako svi znaju za kralja Arthura i njegov mač u kamenu, većina nikada nije čula za sv. Galgana i njegov mač. Sveti Galgano je vitez rođen u glasovitoj talijanskoj regiji Toskani u 12. stoljeću. Galgano Guidotti je bio pustopašan i imućan vitez koji se nakon ukazanja arkanđela Mihaela odriče svjetovnog načina života. Od hedonističkog i divljeg viteza zahvaljujući vojskovođi među anđelima postaje pustinjak. Vođen Mihaelom odlazi na brdo Montesiepi i tu, na svoje iznenađenje, zabija mač u kamenu, koji stoji i danas ovdje “zarobljen”.

Smrt i poslije nje

Nakon njegove smrti, u drugoj polovici 12. stoljeća, gradi se njemu u čast kružna crkva u Montesiepiju, u kojoj se danas čuvaju razni srednjovjekovni predmeti, kao i umjetnička djela. Kanonizirao ga je papa Lucije III. i to samo četiri godine nakon njegove smrti. Galganov život je rekonstruiran na osnovu dokumentacije, koja je prikupljena u svrhu kanonizacije. Mač u kamenu se čuva u podu kapelice Sv. Galgana zaštićen pleksiglasom, kako bi se osigurao od krađe i oštećenja. Talijanski znanstvenik Mario Moiraghi je napisao knjigu “Zagonetka San Galgana. Mač u kamenu, između povijesti i mita  (L’enigma di San Galgano. La spada nella roccia tra storia e mito), u kojoj iznosi mišljenje da legenda o Arthuru počiva na životu i osobi katoličkog sveca Galgana, a koja se iz Toskane zahvaljujući hodočasnicima proširila u Englesku, gdje je oblikovana u nešto drugačiju verziju priče. Njegova teorija ima i određenu znanstvenu vrijednost jer se temelji na postojećem artefaktu koji je datiran suvremenim metodama u 12. stoljeće.


Atentator, vukovi i mumificirane ruke

U istoj se kapeli u kojoj je mač, drže i dvije mumificirane ruke, a legenda kaže da će te ruke otkinuti udove svakom onome tko pokuša posegnuti za mačem. I ove su ruke poput mača identificirane u 12. st. Legenda kaže da su pripadale neuspješnom atentatoru  na Galgana koji se maskirao u redovnika te pokušavao ubiti budućeg sveca, a kojega su spasili pripitomljeni vukovi, pojevši dotičnog. Nakon što su  loše pripremljenog atentatora ‘smazali’ vukovi od njega su prema legendi ostale samo ruke koje su mumificirane.

Odvede li vas put u slikovitu toskansku regiju, obavezno posjetite romaničku rotondu u Montesiepiju, i zavirite ispod pleksija, samo imajte na umu da su tu u blizini mumificirane ruke.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari