Na današnji dan

Krunidba poljskog kralja za kralja Švedske (1594.)

Dana 19. veljače 1594. održana je krunidba vladajućeg poljskog kralja Sigismunda III. Vase za kralja Švedske. Njegova dinastija Vasa izvorno je i potjecala iz Švedske, a otac i djed bili su mu švedski kraljevi (Ivan III. Vasa i Gustav I. Vasa). Sigismund III. Vasa po majci je ujedno bio unuk poljskog kralja Sigismunda I. Jagelovića.

Godine 1587. poljsko je plemstvo izabralo Sigismunda III. Vasu, koji je tada bio 21-godišnji švedski princ, za novog poljskog kralja (Poljska je u to vrijeme bila izborna monarhija). Nakon što mu je pet godina kasnije preminuo otac (spomenuti Ivan III. Vasa) naslijedio je Sigismund III. kao najstariji sin švedsko prijestolje.

U Švedskoj je to izazvalo zabrinutost, jer je veći dio zemlje naseljavalo protestantsko stanovništvo, a Sigismund III. Vasa kao poljski kralj bio je katolik i saveznik Habsburgovaca. Sigismundov stric Karlo, koji je u to vrijeme imao titulu vojvode (šved. Hertig), postao je vođom protestantske frakcije u Švedskoj. Upravo je taj vojvoda Karlo kasnije uspio srušiti vlast Sigismunda III. Vase i osobno doći na švedsko prijestolje kao kralj Karlo IX. Vasa.

Sve u svemu, vladavina Sigismunda III. Vase u Švedskoj trajala je razmjerno kratko, samo do 1599. godine, dok je u Poljskoj nastavio vladati sve do svoje smrti 1632. godine.


Komentari