Gdje je bila rimska vojska tu je i “vino teklo u potocima”

Fotografija: The Nature of things: Pompeii's People Davis Suzuki (CBC).

Nije tajna da su Rimljani bili vinopije, a nedavna vijest o nalazu rimske vinske preše u jugozapadnoj Gruziji, to samo dodatno potvrđuje.

Čudna anomalija

Poljsko-gruzijski tim istraživača, koji provodi iskopavanja na području rimske utvrde Apsaros (danas tvrđava Gonio) u Adžariji na Crnom moru u Gruziji, uočio je u njenoj blizini  čudnu anomaliju. Ona je zamijećena zahvaljujući laserskom skeniranju terena, a pokazalo se da je ta anomalija ostatak rimske vinske preše. Očito je da je preša bila dio pogona za proizvodnju vina. Ono se ovdje pragmatično proizvodilo doslovno na udaljenosti od nekoliko stotina metara od vojnog logora. Datira se u 2. i 3. stoljeće, a sama utvrda je prema Plinijevom Prirodoslovlju egzistirala već i u 1. stoljeću.

Arheološki lokalitet na kojem je nađena vinska preša. Fotografija: CC BY-SA 4.0 & Karasiewicz-Szczypiorski (Heritage Daily).

Proizvodnja vina u blizini vojnog logora

U blizini vojnih logora nalazile su se javne kuće, a u ovom slučaju je bio i pogon za proizvodnju vina što znači da je ovdje “vino teklo u potocima”. Moguće da je ovaj proizvodni pogon bio u vlasništvu nekog rimskog umirovljenog vojnika. Naime, u blizini vojnih logora često su umirovljeni dobro stojeći vojnici započinjali svoje nove poslove. Ondašnja vina su se čuvala u posudama zakopanim ispod zemlje i to najmanje pet do šest mjeseci te su imala sasvim drugačiji okus od onih na koje smo danas naučili. Današnja vina stoje u bačvama ili u čeličnim spremnicima.


Ovakvo pohranjivanje vina u zemljanim posudama dio je gruzijske tradicije. Kažu da je okus tog vina zemljan i slatkast, a vjerovat ćemo im na riječ.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari