Na današnji dan

Kraj sovjetske blokade Berlina – 1949.

Blokada je ukupno trajala više od 320 dana tj. oko deset i pol mjeseci. 

Sovjetska blokada Berlina, započeta još 24. lipnja prethodne godine, prekinuta je 12. svibnja 1949. godine. Sovjetske su okupacijske vlasti, naime, 1948. godine uvele blokadu zapadnih okupacijskih zona u Berlinu prekinuvši im glavne kopnene veze s ostatkom njihovih zona u Njemačkoj, uključujući željezničke veze. Zapadni su saveznici na to reagirali uvođenjem zračnog mosta, tako da su namirnice zrakoplovima dovožene u Berlin.

Blokada je ukupno trajala više od 320 dana tj. oko deset i pol mjeseci, a zračni se most održao još nekoliko mjeseci nakon kraja blokade, kako bi Berlin dobio dovoljno zaliha za slučaj njene obnove. Pomoću zračnog mosta zapadni su saveznici prebacili u Berlin sveukupno gotovo dva i pol milijuna tona namirnica na otprilike 280.000 pojedinačnih letova. U razdoblju kad je zračni most bio na vrhuncu djelovanja u Berlin je slijetao po jedan zrakoplov u prosjeku svakih tridesetak sekundi. Tijekom tih operacija poginula je 101 osoba. Vrhovni zapovjednik zapadnjačkih snaga u Njemačkoj tijekom blokade Berlina bio je general Lucius D. Clay, koji je i izdao naredbu za pokretanje zračnog mosta. Nakon okončanja blokade general Clay počašćen je paradom u New Yorku, a umirovljen je s činom generala s četiri zvjezdice.

Podjela Berlina učvršćena je u listopadu 1949. stvaranjem dviju njemačkih država – Istočni Berlin postaje prijestolnica DR Njemačke, a Zapadni Berlin zemlja (njem. Land Berlin) SR Njemačke. Oko 180 km udaljen od Zapadne Njemačke i odvojen od prirodnog okruženja, Zapadni Berlin razvijao se uz velik uvoz radne snage i sirovina te zapadnu financijsku pomoć.

piše: Dražen Krajcar


Komentari