Na današnji dan

Kardinal na čelu katoličke vojske pobijedio protestante kod Nördlingena – 1634.

Kardinal Ferdinand imenovan je novim upraviteljem područja današnje Belgije i krenuo je s vojskom preuzeti vlast nad tom zemljom. 

Princ Ferdinand Habsburški bio je sin španjolskog kralja Filipa III. i očevim je utjecajem već u dobi od 10 godina bio proglašen kardinalom. Zanimljivo je da Ferdinand nikada nije zaređen za svećenika. Naime, sve do 1917. godine da bi se postalo kardinalom nije bilo nužno da osoba bude svećenik. Takvi kardinali nisu mogli služiti misu i ispovijedati, ali su u crkvenoj hijerarhiji bili viši od bilo kojeg biskupa i nosili su normalno kardinalsko ruho. Danas kardinalima mogu postati samo svećenici i biskupi, a postoji i propis da novoimenovani kadinal mora biti zaređen za biskupa ako to nije već prije bio.

Kad je kardinalu princu Ferdinandu bilo 12 godina umro mu je otac kralj. Prijestolje je naslijedio kardinalov brat, kao kralj Filip IV. od Španjolske. Kardinal princ Ferdinand dobio je važne državne i crkvene položaje. Premda mu je bilo namijenjeno crkveno zvanje, više ga je zanimala vojska. 

Tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.) u Europi su se borili protestanti protiv katolika. Kardinal Ferdinand imenovan je novim upraviteljem područja današnje Belgije i krenuo je s vojskom preuzeti vlast nad tom zemljom. Upravo tada Njemačku su napali protestantski prinčevi čija je glavna snaga bila Švedska vojska. Kardinal Ferdinand se zajedno sa svojim nećakom Ferdinandom iz austrijske grane Habsburgovaca suprotstavio s vojskom protestantima kod grada Nördlingena u Bavarskoj 6. rujna 1634. godine, a jedna od glavnih oslanaca katoličke strane bili su hrvatski vojnici iz Vojne Krajine. Katolička je pobjeda bila potpuna. Švedska je de facto izbačena iz igre u Tridesetogodišnjem ratu, a katoličke carske snage bile su na rubu da zavladaju Njemačkom. No u tom trenutku je reagirala Francuska i to na protestantskoj strani, kako bi spriječila pretjerano jačanje Habsburgovaca.

Naime, Francuska je bila katolička zemlja, no njen premijer kardinal Richelieu odlučio je stati na kraj hegemoniji Habsburgovaca koji u posjedovali Španjolsku, Austriju, Ugarsku i Češku. U međuvremenu je kardinal princ Ferdinand Habsburški preuzeo upravu nad Belgijom.


Kardinal Ferdinand umro je u Bruxellesu sa samo 32 godine. Postojale su glasine da je bio otrovan i to možda na zahtjev svog brata španjolskog kralja, koji se bojao da bi Ferdinand mogao Belgiju proglasiti nezavisnom državom pod svojom vlašću.

Komentari