Na današnji dan

Kako je dinastija stekla 4 europske kraljevske krune (1831.)

Clint, George; The Betrothal of Princess Charlotte and Prince Leopold; Brighton and Hove Museums and Art Galleries; http://www.artuk.org/artworks/the-betrothal-of-princess-charlotte-and-prince-leopold-74563

Dana 21. srpnja 1831. Leopold od Sachsen-Coburg-Gothe postao je prvim kraljem Belgijanaca. Zanimljivo je da Belgija prije nikada nije imala nezavisnog kralja, nego je uvijek bila pod vlašću drugih zemalja, kako Francuske, tako i Nizozemske, Španjolske i Austrije. Tek nakon revolucionarnog pokreta izborili su se Belgijanci za samostalnost od Nizozemske, a za kralja su izabrali stranca. Radilo se o spomenutom Leopoldu iz njemačke dinastije Sachsen-Coburg-Gotha, koja je prethodno vladala razmjerno malenom državicom s razbacanim teritorijima smještenim na sjevernom rubu Bavarske i u Tiringiji.

U trenutku kad je izabran za kralja imao je Leopold od Sachsen-Coburg-Gothe već 40 godina, a imao je već iza sebe znatno iskustvo. Naime, 15 godina ranije bio je izabran za supružnika britanske princeze Charlotte od Walesa, koja je trebala naslijediti prijestolje kao britanska kraljica. Da se to dogodilo, Leopold bi postao britanskim princem-supružnikom kakav je kasnije bio njegov nećak Albert od Sachsen-Coburg-Gothe (suprug kraljice Viktorije). Međutim, princeza Charlotte preminula je pri porodu u dobi od samo 21 godine. Kao udovac Leopold je zatim nastavio živjeti u Engleskoj, sve dok ga nisu pozvali na belgijsko prijestolje.

U Belgiju je Leopold došao prešavši La Manche brodom. Zaprisegnuo je da će poštovati Ustav Belgije, čime je započela njegova vladavina. Zanimljivo je da se zbog toga i u današnje vrijeme 21. srpnja slavi kao belgijski državni blagdan. Leopoldova nećakinja (sestrina kći) Viktorija postala je kraljicom Ujedinjene Kraljevine, a Leopold je imao ulogu pri njenom spajanju sa svojim nećakom Albertom (sinom Leopoldovog brata). Drugi Leopoldov nećak postao je kraljem Portugala, a sin trećeg nećaka postao je prvim kraljem Bugarske. Sve u svemu, Leopoldova dinastija Sachsen-Coburg-Gotha doživjela je neviđen uspjeh uzdizanjem na čak četiri europska kraljevska prijestolja (Belgija, Ujedinjena Kraljevina, Portugal, Bugarska). Dodajmo i to da je Leopoldova kći Šarlota postala caricom Meksika nešto više od godinu dana prije očeve smrti. Leopold je preminuo 1865. godine u svojoj rezidenciji kod Bruxellesa u Belgiji, u 75. godini života.

 


Komentari