Teret odgovornosti

Kako je ostario Abraham Lincoln u svojih 5 godina kao predsjednik:

Na fotografiji se nalazi usporedba američkog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1860. i 1865. (dva mjeseca prije njegova ubojstva). U pet godina mandata Lincoln je vidljivo ostario, a često se uzima kao primjer starenja zbog predsjedničkog stresa. Kada je stupio na vlast imao je 52, a kada je ubijen 56 godina.

Jedan od njegovih suradnika, tajnik John Hay, primijetio je da su se zbog njegova “teška tereta“ njegovo raspoloženje i naklonjenost drugima promijenili značajno, ali dovoljno postepeno da nitko nije mogao izdvojiti trenutak kada je promjena počela. Krajem Američkog građanskog rata bio je psihički ista osoba, ali mnogo rezerviraniji i odvojeniji od svoje okoline te je brzo stario. Njegove altruistične tendencije pretvorile su se u sumnjičavost prema svakome, a prestao se i smijati u trenutcima opuštanja.

Abraham Lincoln bio je poznat po tome što je radio sedam dana u tjednu, a redovito od ranog jutra pa sve do kasno navečer, katkad i do same ponoći. Budući da je živio u 19. stoljeću, to je doprinijelo brzom starenju. Bradu je počeo puštati u vrijeme predsjedničkih izbora da bi izgledao ozbiljnije i uvaženije, pa je tako nastao njegov ikonički lik.

Sam Lincoln smatrao se ružnim pa mu se pripisuje priča da se u šali zakleo da će ubiti bilo kojeg muškarca koji je ružniji od njega. Prema drugoj priči jednom je tijekom jahanja sreo ženu na konju koja mu je rekla da je najneugledniji muškarac kojeg je ikad vidjela u životu. Lincoln je rekao da je u pravu i da ništa ne može učiniti, no ona mu je sugerirala da može: “U budućnosti ostanite kod kuće.“


Piše: Boris Blažina

Komentari