Na današnji dan

Jean Bernadotte – Napoleonov maršal i švedski kralj – 1844.

Na početku se ideja da Bernadotte preuzme prijestolje činila apsurdnom jer nije bio kraljevske krvi. Ipak zasjeo je na prijestolje te postaovrlo poularan. Njegova dinastija i danas vlada Švedskom.

Dana osmog ožujka 1844. godine umro je  Napoleonov maršal koji je zanimljivim razvojem događaja uspio postati švedski kralj. Njegovo ime bilo je Jean Bernadotte, a njegova dinastija Bernadotte još i danas vlada Švedskom (današnji švedski kralj Karlo XVI. Gustaf njegov je izravni muški potomak).

Kako je jednom francuskom vojnom časniku uspjelo postati švedskim kraljem? To čak nije bila Napoleonova zasluga, jer Bernadotte i Bonaparte nisu bili uvijek u najsrdačnijim odnosima. Naime, Bernadotte je znatne uspjehe postigao već prije nego je postao Napoleonov suradnik. Još prije Napoleonovog dolaska na vlast dobio je od Direktorija visoku funkciju ministra rata. Dapače, prilikom puča u kojem je Napoleon srušio Direktorij i sam došao na čelo države, Bernadotte mu nije pomogao. Ipak, Bernadotte je bio Napoleonu kasnije vrijedan suradnik, pa ga je Bonaparte nagradio činom maršala i titulom suverenog princa od Ponte Corva. Zanimljivo je da je Bernadotte oženio nekadašnju Napoleonovu zaručnicu Desiree Clary (Bonaparte je s njom raskinuo zaruke nakon što je upoznao Jozefinu). Sestra od Desiree udala se za Napoleonovog brata. Dakle, Bernadotte i Napoleon bili su na neki način ravnopravni, čak ponekad i rivali, a nisu imali isključiv odnos nadređenog i podređenog.

U Švedskoj se u međuvremenu dogodilo da vladajući kralj iz dinastije Holstein-Gottorp nije imao muških nasljednika. Tražilo se mogućeg kandidata za prijestolonasljednika, pa je prvo izabran kraljev rođak Karlo August. Međutim, on je neočekivano umro svega nekoliko mjeseci nakon primanja te funkcije. Tada je jedan od članova Švedskog parlamenta predložio Jeana Bernadottea za novog prijestolonasljednika. Većini se ideja isprva činila smiješnom, jer ovaj uopće nije bio kraljevskog roda. Čak je i Napoleon mislio da je taj prijedlog apsurdan. Ipak, malo pomalo u Švedskom je parlamentu sve više zastupnika pristajalo uz taj prijedlog. Naime, maršal Bernadotte bio je iz jedne vojne akcije poznat po tome što je dobro postupao prema švedskim zarobljenicima. 

I doista, 1810. godine Švedski parlament prihvatio je Jeana Bernadottea za novog prijestolonasljednika. Vladajući ga je kralj zatim posvojio kao sina, pod imenom Karl Johan. Dapače, Bernadotte je ubrzo postao u Švedskoj vrlo popularan i preuzeo je uvelike vlast u svoje ruke. Kad je stari kralj umro 1818. godine, Bernadotte je postao kralj pod imenom Karl XIV. Johan (Karlo XIV. Ivan). Vladao je punih 26 godina, sve do svoje smrti 1844. godine.

Komentari