Na današnji dan

Inženjer brodogradnje koji je projektirao Titanic – 1873.

Osobno je krenuo na kobno Titanicovo prvo putovanje.

Thomas Andrews, inženjer koji je projektirao Titanic, rođen je 7. veljače 1873. godine. Rodio se u Comberu u Irskoj, no smatrao se Britancem (pripadao je obitelji protestantskih doseljenika u Irsku iz Velike Britanije). Već se u mladosti zaposlio kao pripravnik u znamenitom brodograđevnom poduzeću Harland and Wolff, kojeg je njegov ujak bio suvlasnik i direktor. Poduzeće Harland and Wolff posjedovalo je golemo brodogradilište u Belfastu, a u njemu je sagrađen niz velikih brodova.

Andrews je kao inženjer brodogradnje zajedno sa svojim spomenutim ujakom dizajnirao Titanic i njegove sestrinske brodove Olympic i Britannic. U trenutku porinuća Titanica 1911. godine imao je Andrews 38 godina. Osobno je krenuo na Titanicovo prvo putovanje, koje se pokazalo sudbonosnim. Načelno ga se ne smatra odgovornim za katastrofu, jer se zalagao za postavljanje većeg broja čamaca za spašavanje na Titanic pa i za dizajn s dvostrukom oplatom.

Nakon što je Titanic udario u ledenjak i počeo se puniti vodom, Andrews je osobno obilazio palube i poticao putnike na brži izlazak, jer je bio svjestan skorog potonuća. Ostao je na brodu do kraja i potonuo s njime, tako da je poginuo u dobi od samo 39 godina.


Komentari