“Kum punka” u sedam slika: Gdje je Pop, tu je i dop!

Premda mu lice podsjeća na Rubikovu kocku koju je slagao trogodišnjak, osladio se s više groupie djevojaka od ijednog kolege. Od ljepila do heroina, vjerojatno ne postoji droga koju nije pokušao ušmrkati, progutati, polizati ili ubrizgati. Onako omamljen, kakav je bio veći dio mladosti, činio je kojekakve gluposti: rezao se staklom, skakao s pozornice među raspomamljenu publiku, sudjelovao u barskim makljažama… Pa ipak, u dobi od sedamdeset tri godine, živ je i zdrav kao dren. Donosimo zanimljivosti iz života “kuma punka”!

1. Pravim imenom James Newell Osterberg, rođen je 1947. u Muskegonu, gradu u američkoj saveznoj državi Michigan. Otac James, po kojem je nazvan, predavao je englesku književnost u gimnaziji i trenirao bejzbolsku momčad, a majka Louella bila je kućanica koja se u slobodno vrijeme bavila izradom nakita. Obitelj je godinama živjela u sirotinjskom kampu prikolica: “Moj  otac bio je jedini fakultetski obrazovan čovjek u naselju, a svi ostali bili su tipični pripadnici onoga što nazivamo ‘bijelim smećem’. Kao umjetnička duša, prezirao je svaki nepotreban luksuz, a ja sam podržavao njegov stav. Spavao sam na improviziranom krevetu iznad kuhinje i bio vrlo sretan”, prisjeća se.

2. Upisao je studij arheologije na prestižnom University of Michigan. Od akademske karijere ipak je odustao: počeo se zanimati za blues, pa se preselio u Chicago, prijestolnicu tog žanra. U “Windy Cityju” je proveo godinu dana, nakon čega se vraća kući i osniva grupu “The Psychedelic Stooges”. Naziv je smislio nakon psihodeličnog iskustva na LSD-u, a kasnije ga je skratio u “The Stooges”.

3. Već nakon prvog nastupa grupe, na Noć vještica 1967. godine, svima je bilo jasno da se na glazbenoj sceni rađa nešto novo: sirovo i primitivno, a opet snažno. “Na našu su glazbu najveći utjecaj imali električni brijači”, opisao je tadašnji glazbeni izričaj. Karizmatični momak preko noći je postao idol nove generacije. “Bio sam neka vrsta modernog Isusa. On je propovijedao kurvama i pijanim ribarima, a moju su publiku činili nepismeni propalice i ružne alkoholičarke, svi oni isprani jadnici s kožnim, seksualnim i mentalnim problemima. Takvi ljudi vole krv, vole žrtvu. Dao sam im ono što su tražili”, poetično se izrazio. Dao im je i više od toga: na stageu se nebrojeno puta valjao po smrvljenom staklu, povraćao, ubadao se bubnjarskom palicom u prsa i pokazivao publici svoju impresivnu muškost.

4. Nedugo nakon što je grupa objavila albume “The Stooge” i “Fun House”, koji se danas smatraju Biblijom punk-rocka, ovisnost o heroinu pjevača je umalo koštala glave. Nakon što se predozirao tom drogom, dobrovoljno se prijavio na odjel za liječenje ovisnosti. Jedan od njegovih rijetkih posjetitelja na psihijatriji bio je David Bowie. “Bio je svjetlo mog života. Pravio mi je društvo dok sam se skidao s droge, a tu i tamo bi mi prošvercao kokain”, priča Pop. Na Bowiejev nagovor, ponovno je počeo snimati, a album “Raw Power” iznjedrio je nezaboravnu rock himnu “Search and Destroy”. Nakon raspada “The Stoogesa” i smrti Jima Morrisona, Pop je odbio ponudu da postane novi pjevač grupe “The Doors”. Umjesto toga, s prijateljem Bowiejem seli u Berlin, gdje nastaju kultni albumi “The Idiot” i “Lust for Life”, Oba je producirao Bowie. “Vjerovao sam u njegove ideje pa sam pristao na to da mu budem pokusni kunić za glazbene eksperimente”, prisjeća se. Mnogi su u to vrijeme pričali da su se u unajmljenoj berlinskoj garsonijeri odvijali i eksperimenti drugačije vrste: Bowie je navodno upoznao Popa s dražima homoerotske ljubavi!


5. Relativno uspješno se okušao i kao glumac. U malim ali upečatljivim ulogama pojavio se u drami “Sid i Nancy”, filmu o životu pokojnog prijatelja Sida Viciousa, u Scorseseovoj “Boji novca”, Watersovom “Plačljivku” te Jarmuschevu “Mrtvom čovjeku”. S Johnnyjem Deppom, partnerom iz potonja dva uratka, postao je dobar prijatelj: dvojica ekscentrika godinama su nosili identičan prsten s mrtvačkim lubanjama, koji je simbolizirao njihovu bliskost!

6. Popova glazba korištena je u filmu “Trainspotting”, a upoznavanje s glavnim glumcem Ewanom McGregorom proteklo je u veselom tonu. “Pridružio se filmskoj ekipi u jednoj birtiji, a ja sam, priznajem, bio pijan kao čep”, priča McGregor. “Osokoljen viskijem, počeo sam plesati kao da su svi vragovi ušli na mene. Došao sam k sebi tek kad sam shvatio da izvodim njegove prepoznatljive pokrete. Kakva sramota: oponašao sam Iggyja pred Iggyjem!”. Da se pjevač nije naljutio, svjedoči sljedeći podatak: nakon što je McGregor u filmu “Velvet Goldmine” tumačio lik zasnovan na njemu, Iggy mu je poslao bocu skupog viskija i poruku “Ako sam dobro zapamtio, ovo je tvoj ‘otrov’. Čestitke, mladiću, odlično si me ‘skinuo’, samo što si ti, dakako, puno ljepši!”.

7. Iggy Pop slovi za jednog od najvećih zavodnika u povijesti rocka. Debbie Harry s njim je nabila rogove suprugu Chrisu Steinu; Nico, pjevačica “Velvet Undergrounda”, oralno ga je zadovoljila u nusprostorijama Warholove “Tvornice”, a Sid Vicious mu je, u znak zahvalnosti zbog dopuštenja da obradi njegovu numeru “No Fun”, na jednokratno korištenje prepustio bolju polovicu Nancy Spungen. Najradije se ipak sladio groupie djevojkama. Bebe Buell s njim je varala zaručnika Todda Rundgrena, njena kolegica Lori Maddox “servisirala” ga je na sjedalu očeva kamioneta; Corel Shields gužvala mu je plahte tri mjeseca, a nakon što je se zasitio, zaveo je njenu mlađu sestru Sable Starr, kojoj je posvetio pjesmu “Look Away”. Zanimljiv podatak (koji je promaknuo policiji): u vrijeme kad je redovito opsluživala Iggyja a povremeno njegovog gitarista Rona, Sable je imala – trinaest godina! “Mjeru” je uzeo i mlađahnoj Kathy Asheton, sestri svojih kolega iz benda, gitarista Rona Ashetona i bubnjara Scotta Ashetona. Dok je Ron na ovu kratkotrajnu vezu gledao blagonaklono, Scott je zaprijetio Iggyju da će mu zabiti bubnjarsku palicu u anus ako se ne makne od njegove sekice. Nakon propalih brakova s groupie Wendy Weissberg i japanskom glumicom Suchi Asano, smirenje je našao uz prsatu stjuardesu Ninu Alu, s kojom se vjenčao 2008. Umjesto u drogiranju i suknjolovu, Pop zadnjih godina uživa u kuhanju za bolju polovicu, šetnjama po plaži i prakticiranju tai-chija.

Piše: Lucija Kapural

Komentari