Medeja iz teksaške provincije: Ubila je vlastite kćeri kako bi napakostila suprugu!

Fotografija: YouTube screenshot

Ako bismo trebali izdvojiti najosvetoljubiviju (anti)junakinju grčke mitologije, izbor bi s lakoćom pao na kolhidsku princezu i moćnu čarobnicu Medeju. U njenu obranu, valja napomenuti da ju je odabranik izigrao: vođa Argonauta Jazon, kojem je pomogla domoći se zlatnog runa i zbog kojeg je prolila hektolitre krvi, nakon deset godina braka zamijenio ju je mlađim “modelom”, djevojkom po imenu Kreuza. Medejina osveta bila je prekomjerna i stravična: kako bi mu nanijela najgoru zamislivu bol, ubila je ne samo suparnicu već i svoju i Jazonovu djecu. Nažalost, patološke osvetnice ne srećemo samo u mitologiji te Euripidovim, Ovidijevim i Senekinim tragedijama, već i u stvarnom svijetu. Jedna takva žena živjela je u teksaškom gradiću Katyju, no dugo nitko slutio kakvu trulež kriju njene krupne plave oči i široki osmijeh. Iza lica anđela, kuljala je toksična mješavina ludila i zla, koja je jednoga toplog ljetnog dana nahrupila na površinu s razornim posljedicama.

Za stanovnike Katyja, gradića koji je u 19. stoljeću izgrađen uz željezničku prugu te je dobio ime kao mjesto koje povezuje Kansas i Texas (isprva su ga zvali K-T, što je spojeno u Katy), supružnici Jason i Christy Sheats predstavljali su idealan par. Oboje naočiti i ljubazni, često bi uskočili susjedima kojima je trebalo pokositi travnjak, pričuvati djecu ili skoknuti po namirnice u dućan. Iza vrata njihove ljupke kućice okružene njegovanim vrtom, stvari su funkcionirale znatno drugačije.

Jason i Christy upoznali su se kao srednjoškolci. Lijepa plavuša svima je pričala da je šarmantni vođa školskog bejzbol tima ljubav njenog života i da će s njim ostati do smrti. Tako je i bilo. Vjenčali su se nakon njegove mature. Premda ambiciozna, Christy se nije domogla srednjoškolske diplome – nedugo nakon što su započeli zajednički život, ostala je trudna. Godine 1994. na svijet donosi djevojčicu Taylor, a četiri godine kasnije njenu sestru Madison. Već tada, počele su se nazirati prve pukotine na fasadi naoko savršenog braka.

Jason je, naime, bio opušten, “cool” tata, koji se prema kćerima postavljao kao najbolji prijatelj. Christy, koju su vjerojatno nagrizale nerealizirane akademske ambicije i niz propalih poslovnih pokušaja, trudila se kompenzirati frustracije vladajući svojom obitelji kao autokrat. Krilatica “red, rad i disciplina” bila je njena osobna mantra, a uz to je imala potrebu kontrolirati ama baš svaki aspekt života ukućana. Jason bi joj povremeno prigovorio da je odveć stroga prema curama, molio je da malo “olabavi”, no bez istinskog žara. Napokon, činilo se da njen odgojni model donosi rezultate: obje su izrasle u pametne, marljive i odgovorne cure. U školi su nizale same petice, a uz to su postale altruistične mlade dame: starija Taylor obožavala je djecu te, za sitan džeparac, radila kao dadilja; mlađa Madison bavila se humanitarnim radom.

Da su, unatoč njenoj strogosti, voljele majku, svjedoči Taylorin post objavljen na Facebooku: “Draga mama, tvoja nesebičnost nema premca. Uvijek stavljaš naše potrebe ispred svojih i podsjećaš nas koliko si ponosna na nas. S tobom možemo pričati o svemu i uvijek se možemo na tebe osloniti. Sretan ti majčin dan, volimo te najviše na svijetu”. Iz konteksta onoga što je uslijedilo, ova poruka tjera žmarce niz kralježnicu.


Ozbiljniji problemi u obitelji počeli su 2012. godine, nakon smrti Christyina djeda. Bio je to čovjek s kojim je bila najbliskija, o kojem je pričala kao o svome duhovnom blizancu. Paw Paw, kako ga je zvala, oporučno joj je ostavio nekoliko tisuća dolara i svoju omiljenu “igračku”, pištolj kalibra 38. Da je znao što će učiniti s njegovim nasljedstvom, vjerojatno bi ga zakopao duboko u zemlju te, za svaki slučaj, zalio asfaltom.

Samo dva mjeseca nakon djedove smrti, Christy je izgubila i majku. Njeni mentalni problemi, ranije vidljivi tek u sporadičnim izljevima bijesa, sada su obiteljsku kuću pretvorili u bojno polje. U razdoblju od 2012. do 2016. godine, policija je čak trinaest puta izlazila na intervenciju u dom Sheatsovih, najčešće zbog galame. Od toga, triput su dolazili sbog Christyinih pokušaja samoubojstva. Svako malo, odveli bi je na psihijatriju, s koje se vraćala s novim bočicama lijekova protiv depresije i anksioznosti. Uz to, počela je objavljivati vrlo agresivne poruke na društvenim mrežama. Kao odlučna i glasna braniteljica Drugog amandmana, bjesnila je zbog činjenice da su joj odbili dozvolu za nošenje poluautomatskog pištolja, umjesto da se zapita što nije u redu s njom kad je, u državi poput Teksasa, dobila ne. “Ovi gadovi demokrati žele mi oduzeti pravo da branim svoju obitelj!”, napisala je u jednom statusu. Ironično, osoba od koje će njenoj obitelji trebati zaštita bila je ona sama.

Jasonu je postajalo sve jasnije da život s narcisoidnom, psihički nestabilnom i svadljivom ženom nema smisla. S njom je, uostalom, već dugo bio samo “zbog djece”, a ova su sad već bila velika. Madison je navršila sedamnaestu te pohađala završni razred gimnazije. Taylor je pak studirala medicinu, a za tri dana se trebala udati za kolegu s faksa, nježnog i pažljivog mladića po imenu Juan Lugo.

U petak 24. lipnja 2016. godine, oko podneva, obje djevojke bile su u obiteljskoj kući. Prilika je trebala biti sretna: njihov otac slavio je četrdeset peti rođendan. Mamica se, međutim, pobrinula da atmosfera prijeđe u onu naelektriziranu. Ranije toga dana, Taylor se posvađala s majkom oko nekog banalnog razloga, no Christyina reakcija bila je, po običaju, pretjerana: zabranila joj je da se čitav dan vidi sa zaručnikom. Jason, sit svega, odvukao je suprugu u dvorište. “Jesi li poludjela? Ne možeš odraslu ženu stavljati u kaznu!”, planuo je na “bolju” polovicu, nakon čega joj je rekao da želi razvod braka. “Ovo je zadnji rođendan koji ćeš mi upropastiti!”, bijesno je dodao. Očekivao je plač, uvrede i bacanje stvari no Christy se držala neobično mirno. “Okupi cure u dnevnom boravku… Moramo razgovarati!”, rekla je Jasonu, a ovaj je pretpostavio da ih želi obavijestiti o skorašnjem razvodu.

Otac i kćeri zavalili su se u fotelje, čekajući da se ona koja je “držala tri ugla kuće” vrati iz sobe u koju je nakratko bila “skoknula”. Iz nje je izišla stežući očev revolver u rukama. Uperila ga je u svoje najmilije, fiksirajući pogledom supruga. “Ti si me na ovo natjerao!”, rekla mu je ledenim glasom.

U narednih pet minuta, služba 911 zaprimit će tri poziva – dva iz doma Sheetsovih, jedan iz susjedne kuće. Snimke, koje su dostupne na YouTubeu, uistinu su uznemirujuće: riječ je o izravnom prijenosu dvostrukog umorstva.

Prvi poziv je krišom uputila Taylor. Dok operater s druge strane žice ponavlja tek “Halo, halo”, iz obiteljske kuće, kroz neartikulirane povike, dopire sljedeći razgovor. “Molim te, molim te, nemoj… Potražit ćemo pomoć. Molim te, nemoj!”, može se čuti Jasonovo preklinjanje. “Ne prilazi mi!”, viče Christy Sheats. “Molim te, ljubavi, nemoj nas upucati… Učinit ću sve što želiš, sve, obećavam ti!”, nastavlja Jason. “Prekasno je!”, odvraća mu žena s kojom je proveo pola života. Na tome mjestu, razgovor se prekida.

Drugi poziv je uputila Madison, u trenutku kad se njena pomahnitala majka bila koncentrirala na svoje druge taoce. Sada, čuje se samo Jasonov glas. “Molim te, molim te, molim te, molim te”, ponavlja u nedogled. Djevojke vrište.

O krvavom finalu policajci su obaviješteni u trećem pozivu. S mobitela, uputio ga je susjed Sheetsovih koji se, u strahu za vlastiti život, skrio iza svoje kuće. Paničnim glasom, ispričao je da njegove mlade susjede leže na ulici, dok njihova majka stoji iznad njih s pištoljem u ruci. “Žive su, miču se… Otac im pokušava pomoći… Ona je i dalje tamo, s pištoljem… Mislim da je ostala bez metaka”, šapće prestrašeni čovjek u slušalicu. “Ona se vraća u kuću… On je prati i nešto viče… Više ih ne vidim… Valjda nije otišla po metke… Valjda će je on zaustaviti… Oh, ne, ona ponovno izlazi… Mili Bože, opet ju je upucala… Upucala ju je s leđa, dok je pokušavala pobjeći. Bože, dragi Bože, sad puca i u drugu… Molim vas, požurite, spasite ih!”, riječi su kojima završava razgovor. Nažalost, za Taylor i Madison već je bilo prekasno.

U trenutku kad se policija pojavila na poprištu, obje su već bile mrtve. Ubojica, njihova rođena majka, odbila je poslušati naredbu da baci oružje na zemlju. Štoviše, uperila ga je u predstavnike snaga zakona, nakon čega se srušila na tlo, pokošena njihovim mecima. Na licu mjesta je ostala mrtva.

Policajci su pokušali ispitati jedinog preživjelog člana obitelji, no Jason je bio u tolikom šoku da nije mogao govoriti. Tek dva dana kasnije, u stanici, ispričao im je što mu je supruga kazala nakon što mu je, na njegov rođendan, oduzela smisao života. “Učinila sam to da te kaznim”, bila je zadnja rečenica koju mu je uputila.

Piše: Lucija Kapural

Komentari