Na današnji dan

Ilma de Murska – briljatna i ekscentrična hrvatska operna diva (1834.)

Hrvatska operna diva Ilma de Murska, pravim imenom Ema Pukšec, rođena je 6. veljače 1834. godine u Ogulinu. Uz Milku Trninu, Matildu Mallinger, Zinku Kunc i Srebrenku Jurinac spada među pet najslavnijih hrvatskih pjevačica svih vremena. Kao sopran bila je briljantna, ali ekscentrična, prozvana je hrvatski slavuj i prva je pronijela slavu hrvatskog pjevanja trima kontinentima.

Otac joj je bio graničarski kapetan Josip Pukšec, koji premještajem u Zagreb (1850.) dobiva titulu plemića s pridjevkom de Murski. Glazbenu poduku dobiva u Zagrebu i Beču, a debitira 1862. godine u Firenci, u ulozi koja će postati krunskom u njezinu repertoaru – kao kraljica Margot de Valois u Meyerbeerovim Hugenotima. Nakon uspješnog debija Ilma dobiva angažmane diljem Europe, gdje stječe slavu kao pjevačica savršene tehnike i vrhunske muzikalnosti te izvanredna glumica koja uvjerljivo tumači uloge s prizorima ludila.

Zvali su je hrvatskim slavujempovijesnom pjevačicom 19. stoljeća i lady of position. De Murska je posvuda bila slavljena i primala basnoslovne honorare. Privatno je Ilma bila zavodljiva, iako razmažena, svojeglava, mušičava i nepromišljena.

Nakon blistave europske karijere, već na silaznoj putanji, gostovala je u Americi, Australiji i Novom Zelandu. Godine 1880. postaje profesorica na National Conservatory of Music u New Yorku. Međutim, njezina pjevačka škola u Americi nije odgovarala novim pjevačkim zahtjevima i ona se razočarana, tjelesno i duševno posve iscrpljena vratila u München kćeri. Prije smrti zatražila je od kćeri da spali sva njezina pisma. Ilma de Murska preminula je 1889. godine.

Njoj u čast održava se kulturološka manifestacija Dani Ilme de Murske u Ogulinu.


piše: Dražen Krajcar

 

Komentari