Papino ludilo: Kako je Crkva dala obol širenju kuge?

Fotografija: Pixabay

Ako triput pljujete ili se križate kad vam put presiječe crna mačka, na neki način oživljavate drevno europsko praznovjerje. Ove su životinje, možda zbog pomalo zagonetnog pogleda i samodostatne naravi, povezivane s onim okultnim, napose crnom magijom, a na zao glas ih je dovelo i pučko vjerovanje da je Lilit, Adamova prva žena, u obliku crne mačke pila krv onih najnevinijih – usnule djece.

Za ove četveronošce, stvari su s lošeg krenule na gore za vladavine pape Grgura IX. (1170. – 1241.). Pravim imenom Ugolino di Segni, zapamćen je kao crkveni poglavar koji je promicao misije, utvrdio ulogu crkvene i državne vlasti u inkvizicijskom postupku, izopćio cara Fridrika II., i to dvaput, kanonizirao Franju Asiškoga i Antuna Padovanskoga te naredio najmasovnije istrebljenje mačaka u povijesti.

Godine 1233., u buli “Vox in Rama”, nesretne životinje službeno je proglasio oruđem nečastivog te naredio da ih, kao takve, tamane uzduž i poprijeko uljuđene Europe. Učinio je to u sklopu borbe protiv heretičke sljedbe Luciferijanaca, kad mu je inkvizitor Conrad von Marburg podnio izvještaj u kojem je pisalo da ovaj sotonistički kult štuje Crnu mačku, vražju beštiju koja hoda unatraške a rep joj je vječito ukočen. Inicijacija, napominje Marburg, uključuje ljubljenje tog stvora u stražnjicu. Činjenica da je do ovih uzbudljivih podatka došao mučenjem pripadnika spomenute sekte nikoga nije pretjerano uzrujavala – ta bio je to uobičajen dio istražnog postupka.

Kako srednji vijek baš i nije bio poznat po kritičkom promišljanju, neuki pučani svesrdno su prionuli uništavanju mijaukajućih demonskih entiteta, a posebnu okrutnost pokazivali su prema onima crne dlake, vješajući ih, utapljajući te mlateći svim raspoloživim oruđima. Inkvizitori su pak na lomačama spalili tisuće mačaka.

Začudo, posljedica združena mačkoubilačkog pothvata nije bilo blaženstvo na zemlji. Kroz godine, ova je praksa dovela do povećanja populacije šatkora, prijenosnika kuge, što je pogodovalo širenju bolesti.


Piše: Lucija Kapural

Komentari