Na današnji dan

Henrik VIII. tajno oženio Anne Boleyn – 1533.

Anne Boleyn mu nije htjela postati vanbračnom ljubavnicom, nego je inzistirala na tome da Henrik VIII. ostavi suprugu i oženi nju.

Engleski kralj Henrik VIII. bio je već oženjen kad se zaljubio u Anne Boleyn. Za razliku od njene sestre, Anne mu nije htjela postati ljubavnicom, nego je inzistirala na tome da on ostavi suprugu i oženi nju. Henrik je pokušao razvrgnuti brak s Katarinom Aragonskom, španjolskom princezom kojom je bio oženjen i koja mu još nije bila donijela muškog nasljednika.

Međutim, papa Klement VII. (Giulio de’ Medici iz slavne firentinske obitelji Medici) odbio je proglasiti brak Henrika i Katarine nevaljanim. Henrik je stoga počeo razmišljati kako da slomi moć Katoličke crkve u Engleskoj. Dana 25. siječnja 1533. godine potajno se oženio s Anne Boleyn. Nedugo zatim papa ga je ekskomunicirao, nakon čega je došlo do odvajanja Engleske od Katoličke crkve.

Henrik se proglasio vrhovnim glavarom engleske (Anglikanske) crkve, a Anne Boleyn je okrunio za kraljicu. Od tada pa do danas Anglikanska crkva odvojena je od Rima.


Komentari