Na današnji dan

Grofica de La Fayette – autorica jednog od prvih psiholoških povijesnih romana u europskoj književnosti – 1693.

Godine 1655. udala se za grofa de La Fayettea, po kome je dobila grofovsku titulu. U trenutku vjenčanja imala je 21 godinu, dok je suprug bio čak oko 18 godina stariji.

Dana 25. svibnja 1693. godine umrla je grofica de La Fayette, punim imenom Marie-Madeleine Pioche de La Vergne. Osobito je poznatom postala kao spisateljica, pri čemu se njen roman La Princesse de Clèves smatra jednim od prvih povijesnih romana u europskoj književnosti uopće. Grofica de La Fayette rođena je u Parizu 1634. godine, što znači da je bila gotovo vršnjakinja francuskog kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj sunce.

U mladosti je Marie-Madeleine Pioche de La Vergne primila, po svemu sudeći, kvalitetno obrazovanje. Godine 1655. udala se za grofa de La Fayettea, po kome je dobila grofovsku titulu. U trenutku vjenčanja imala je 21 godinu, dok je suprug bio čak oko 18 godina stariji. Zanimljivo je da je on pripadao znamenitoj obitelji Motier de La Fayette, iz koje je potekao i slavni markiz de La Fayette (poznat iz razdoblja Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije).

Grofica de La Fayette napisala je nekoliko djela, uključujući La Princesse de Montpensier, Zaïde i spomenuti roman La Princesse de Clèves, a po uzoru na njega snimljeno je i nekoliko filmova.


Komentari