Na današnji dan

Arapska liga – organizacija tri puta veća od EU (1945.)

Dana 22. ožujka 1945. osnovana je Arapska liga, organizacija koja okuplja arapske države. Arapsku ligu osnovalo je šest zemalja – Egipat, Sirija, Transjordanija (Jordan), Libanon, Irak i Saudijska Arabija. Međutim, do danas je broj članica narastao na čak 22 (premda je Siriji članstvo suspendirano). Dapače, u Arapskoj se ligi danas nalaze sve svjetske zemlje s većinskim arapskim stanovništvom, osim Saharske Arapske Demokratske Republike (nekadašnja Zapadna Sahara) koja nije univerzalno priznata.

Službeni ciljevi Lige uključuju povezivanje i koordiniranje zemalja članica, očuvanje njihove neovisnosti i suverenosti te općenito vođenje brige o poslovima i interesima arapskih država.

Danas države Arapske lige zajedno imaju površinu od čak 13.333.296 četvornih kilometara, što je tri puta više od površine Europske unije. Nadalje, Arapska liga ima preko 400 milijuna stanovnika, čime nadmašuje Sjedinjene Američke Države. Administrativno središte Arapske lige nalazi se u Kairu, koji je ujedno i najveći grad u čitavom arapskom svijetu.

Zanimljivo je da čak oko 80% arapskog svijeta pokrivaju pustinje. Najjužnija od država članica Arapske lige su Komori. To otočje nalazi se u Indijskom oceanu, između afričke obale i sjevernog vrha Madagaskara. Komori su se Arapskoj ligi ujedno i posljednji pridružili – tek 1993. godine.


Komentari