Na današnji dan

Antonio Salieri – navodni glavni neprijatelj Wolfganga Amadeusa Mozarta – 1750.

U stvarnosti ne postoji osnova za negativno mišljenje o Salieriju, a kamoli za pretpostavku o tome da je on bio glavni krivac za Mozartovu smrt.

Dana 18. kolovoza 1750. godine rođen je Antonio Salieri, talijanski skladatelj osobito poznat po svom djelovanju u Beču. Salieri je u širokoj javnosti stekao veliku, uglavnom negativnu, popularnost zbog filma Amadeus redatelja Miloša Formana. U tom filmu Salierijev lik glumio je F. Murray Abraham, koji je za tu izvedbu nagrađen Oscarom za najbolju mušku ulogu. U filmu Amadeus, koji je dobio ukupno čak osam Oscara, Antonio Salieri prikazan je kao antagonist Wolfganga Amadeusa Mozarta, koji zbog zavisti praktički dovede Mozarta na rub smrti. Dakako, prikaz Salierijevog lika u tom filmu temelji se na fikciji (film je rađen prema ranijoj kazališnoj drami Petera Shaffera). U stvarnosti ne postoji osnova za negativno mišljenje o Salieriju, a kamoli za pretpostavku o tome da je on bio glavni krivac za Mozartovu smrt.

Antonio Salieri rodio se u talijanskom gradu Legnagu, smještenom jugoistočno od Verone. Isprva se Salieri školovao u rodnoj Italiji, no već se u dobi od 15 godina doselio u Beč. Tamo je nastavio školovanje, a ubrzo je počeo svirati i na dvoru cara Josipa II. (sina carice Marije Terezije).

Premda Mozart i Salieri doista jesu dolazili u kontakt, osobito na dvoru Josipa II., nema prave podloge za teoriju o njihovom neprijateljstvu. Bili su, doduše, konkurenti za pojedina zaposlenja, no postoje i dokazi da su se međusobno cijenili kao skladatelji. Salieri je Mozarta u konačnici nadživio za gotovo 34 godine. Naime, dok je Mozart preminuo kao 35-godišnjak, Salieri je doživio čak 75. godinu života. 


Komentari