Zanimljivosti iz povijesti: Opasni izum, dragocjeni izmet i pijani los

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji je veliki umjetnik mrzio svoj posao? Tko je, prije nego što ga je pomazila slava, radio kao brodski kuhar? Zašto, pobogu, stanovnici ruralnih krajeva Amerike, od davnina tragaju za kravljim izmetom po livadama i poljima? Pročitajte i doznajte!

1. Kanadski lideri vodili su žustre rasprave prije nego su 1965. godine usvojili crveno-bijelu zastavu s listom javora. Crvena boja preuzeta je s križa svetog Jurja, koji se smatra zaštitnikom države, a bijela boja je stigla s francuskoga kraljevskog grba. Javorov list simbolizira pak kanadsku prirodu, koja je uistinu prekrasna… Barem ljeti.

2. Automobilski radio davne 1904. je izumio Amerikanac Lee de Forest, a prvi takvi uređaji u masovnoj su se prodaji našli tek 1930. Na tržište su ih lansirala braća Galvin (na slici!), vlasnici kompanije “Motorola”. Tijekom te godine, neke države htjele su zabraniti ove naprave, smatrajući da odvlače pažnju vozačima te povećavaju rizik od prometnih nesreća.

3. Talijanski kipar, slikar, graditelj i pjesnik Michelangelo Buonarroti (1475. – 1564.), jedan od najvećih umjetnika svih vremena, nije osobito uživao u svome poslu. Dok je, između 1508. i 1512. godine, radio na freskama na svodu stropu Sikstinske kapele u Vatikanu, napisao je dugačku poemu u kojoj se žali na svoju krvavu zadaću.

4. Molière (1622. – 1673.), najznačajniji svjetski komediograf, nikad nije postao članom Francuske akademije, ali danas na ulazu tu u prestižnu instituciju stoji njegova bista s natpisom: “Tebi ništa ne nedostaje, ali ti nama nedostaješ”.


5. Rakete kojima su bili naoružani zrakoplovi japanskih kamikaza za vrijeme Drugoga svjetskog rata nosile su ljupki naziv “okha”, što bi u prijevodu značilo – “trešnjin cvijet”. Piloti-samoubojice, koji su njima upravljali, u domovini su bili poznati kao “Bogovi munje”.

6. Danski astronom Tycho Brahe (1546. – 1601.) kao kućnog je ljubimca držao – losa! Razmazio ga je preko svih granica, dopuštajući mu da baulja po kući i grize namještaj. Golemi pripadnik porodice jelena slobodno je šetao između stolova tijekom zabava u gospodarevom domu, a nerijetko je zajedno s raspoloženom ekipom znao zaviriti na dno čašice. Ta ga je navada u konačnici došla glave – jedne večeri se toliko se napio da je pao niz stepenice i uginuo!

7. Prije nego što se posvetio glumi te, koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, proslavio naslovnom ulogom u serijalu “Inspektor Columbo”, Peter Falk (1927. – 2011.) se okušao se u raznim zanimanjima, a najduže je radio kao – brodski kuhar!

8. Stanovnici ruralnih krajeva Amerike od davnina sudjeluju u bizarnoj igri poznatoj pod nazivom “Bingo kravlje kakice”. Pravila su jednostavna. Livada se podijeli na kvadrate na koje se sudionici klade. Nagrada odlazi onome tko izabere polje na koje krava ispusti izmet!

Piše: Lucija Kapural

Komentari