Zanimljivosti iz povijesti: Ban, kan i tartan

Što znače boje i uzorci na škotskim kiltovima? DNK kojeg osvajača nosi trećina azijske populacije? Kako se mlijeko održavalo svježim prije izuma hladnjaka? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Studija francuskih znanstvenika pokazala je da je gotovo trećina azijske populacije u genetskoj vezi Džingis-kanom (između 1155. i 1167. –  1227.). Mongolski osvajač opljačkao je mnoge gradove, a običaj silovanja bio je pravilo. Jedan od kanovih sinova imao četrdeset potomaka, a unuk harem sa trideset novih djevica godišnje!

2. Prvi spomen tartana, škotske vunene tkanine karirana uzorka od koje se izrađuju dijelovi odora i muške tradicijske odjeće, javlja se u sedamnaestom stoljeću. Bio je zabranjen u razdoblju od 1746. do 1782. godine, jer se smatrao jednim od simbola škotskih jakobita. Od sredine devetnaestog stoljeća, razvio se složen sustav u kojem je tartan postao simbol identiteta, pa su vrsta uzorka i broj boja tkanine bili točno određeni ovisno o društvenom sloju i klanu. Tako je posluga smjela nositi jedino odjeću od jednobojnoga tartana, seljacima na feudalnim imanjima bio je namijenjen dvobojni tartan, odjeći časnika i plemstva trobojni do peterobojni, pjesnici su nosili šesterobojni tartan, a samo se kraljevska odjeća izrađivala od tartana sa sedam boja.

3. Unutrašnjost Australije nije bila istražena do polovice devetnaestog stoljeća. Prvo naselje Europljana, engleska kažnjenička kolonija, osnovano je 1788. u zaljevu Botanyju (južni dio sadašnjega Sydneya). Prva policijska postrojba u Australiji bila je sastavljena upravo od robijaša, koji su dobili pomilovanje zbog dobrog ponašanja.

4. Unatoč napretku znanosti, u devetnaestom stoljeću se diljem Europe kao lijek za epilepsiju, bruh, paralizu i niz psihičkih smetnja preporučivalo – obrezivanje!


5. Prije izuma hladnjaka, Rusi i Finci su mlijeko održavali svježim tako što bi u njega ubacili – žive žabe!

6. Otvaranjem brzojavnog ureda u Zagrebu, uspostavljena je prva telekomunikacijska veza Hrvatske s ostatkom svijeta. Postavljanje telegrafske žice koja je vodila do Zagreba započelo je 1850. godine. Banski namjesnik Lentulaj obavijestio je bana Jelačića o funkcioniranju telegrafa riječima “Telegraf je u redu”, koje su Morseovim kodom poslane iz Zagreba u Beč. Ban je iz Beča uzvratio kratkom porukom: “S radostju sam primio viest”.

7. Ljudi su uzgajali ovce gotovo sedam tisuća godina prije nego što im je palo napamet da bi se ove životinje, osim zbog mesa i mlijeka, mogle koristiti i zbog vune.

8. Tijekom restauracije Kipa slobode 1982. godine, glava statue postavljena je pola metra dalje od centra, pa je taj dio posla valjalo obaviti iznova.

Piše: Lucija Kapural

Komentari