Hranjenje “ljubimca” divljeg aligatora rezultiralo iznenadnim kucanjem policije na vrata

Ljubitelji životinja obično vole hraniti razne životinje, no oni koji imaju sklonost prema malo egzotičnijim vrstama zbog toga se mogu naći u problemima. Jedan čovjek s Floride to je iskusio nedavno na svojoj koži.

Neobičan ljubimac nazvan Hank

Paul Fortin ima sklonost prema aligatorima, konkretno jednom od njih. Šezdesetsedmogodišnji Paul Fortin voli šetati do jezera u blizini svoje kuće u gradu Dayton Beachu na Floridi. Tamo se redovito susretao sa “svojim prijateljem”, tri metara dugačkim aligatorom kojega je nazvao imenom Hank. Ovo neobično prijateljstvo trajalo je pune tri godine. Fortin je bio vojno lice, a u mirovinu je otišao zbog invaliditeta pa je često u svoje slobodno vrijeme išao posjećivati Hanka.

Prijavio ga susjed


Ono što on nije znao da je ovakvo hranjenje divljih životinja na Floridi zabranjeno. Prilikom jednog druženja uhićen je zbog ilegalne hranidbe divlje životinje, a optužnici je nadodano i verbalno opiranje uhićenju. Kako je do toga došlo? Svoje druženje s Hankom objavio je na svojoj Facebook stranici, što je iskoristio jedan od njegovih susjeda i prijavio ga. Iz video snimke vidljivo je da Fortin kada dođe do jezera, poziva Hanka koji potom poslušno dolazi do njega. Dopušta svom hranitelju da ga pomazi po njušci, iščekujući ukusan zalogaj. Fortin mu pri tome govori: “Dođi dušo. Samo mi nemoj pojesti stopalo, je li to u redu?” Čovjek opisuje Hanka kao ljubimca i točno zna njegove navike, što voli, a što ne.

Izbirljiv “ljubimac”

Kazuje da je njegov “ljubimac” volio nekada običan kruh, ali da je u međuvremenu postao malo izbirljiv. Poslije ga je hranio posebnom vrstom tjestenine koju sprema prema receptu poljskih Židova, a koja se naziva bagel. U pitanju je tjestenina koja se prvo skuha, a zatim peće. Tko kaže da se svaka životinja ne može razmaziti? Ove snimke poslužile su Komisiji za zaštitu riba i divljih životinja na Floridi za njegovo uhićenje i kažnjavanje. Fortin je čak odveden u zatvor 2019. Nakon izlaska iz zatvora posjetio je Hanka i rekao mu, ispričavajući mu se: “Hank, mislim, što mogu učiniti?”. Kasnije je nadodao: “On samo sjedi i vole bagele. Ne znam, možda sam poput dr. Dolittlea”.

Moguće negativne posljedice

Na tom području ima više od 1,3 milijuna aligatora. Službenici za zaštitu divljih životinja kažu da imaju sasvim dobru argumentaciju za takvu zabranu jer u interakcji s ljudima životinje poput aligatora mogu ljude povezati s hranom, što može imati krajnje loše posljedice jer susreti s ljudima mogu postati učestaliji, i ukoliko aligatori ne dobiju što iščekuju mogu krenuti u napad. Prema njihovom iskustvu previše kontakata s ljudima dovodi do gubitka urođene opreznosti prema ljudima, a može dovesti i do poremećaja u samostalnom pronalaženju hrane u divljini. Stanovnicima Floride se inače savjetuje da plivaju samo na određenim mjestima, i svoje uobičajene ljubimce drže podalje od vode, a da prozore i vrata drže zatvorenim.

Fortin, kaže, da nije dugo vidio Hanka još od uhićenja u svibnju, ako to i nije tako, naravno, neće priznati. Usamljenom čovjeku je očito trebalo društvo i našao ga je u neobičnom “prijatelju”. Nadajmo se da će u budućnosti potražiti nekog manje egzotičnog ljubimca.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari