Zašto je tijelo Bin Ladena pokopano u moru?

Dana 2. svibnja 2011., američki su specijalci u napadu na kompleks u Pakistanu ubili Osamu bin Ladena, vođu zloglasne Al-Kaida, a koji je, smatra se odgovoran za najveći do sada izvedeni teroristički napad u New Yorku, 11. rujna 2001. godine. Nakon što je Osama bin Laden ubijen i identificiran, vojska ga je još tijekom istog dana pokopala u moru, što je izazvalo nezadovoljstvo u muslimanskom svijetu. Ukoliko vas zanima što je točno muslimanski svijet zamjerio SAD-u, ako zanemarimo pri tome sam čin ubojstva, pročitaje članak koji vam danas donosimo.

Problem tijela?

Prilikom sahranjivanja tijela bin Ladena američki su dužnosnici, kako se navodi, u izvješću vodili računa o političkim, vjerskim i praktičnim stvarima vezanim uz njegov pokop, kao i o reperkusijama izbora njegova posljednjeg počivališta. Navodno su se čak oglasili i bin Ladenovi protivnici koji su bili šokirani načinom na koji su Amerikanci zbrinuli njegovo tijelo. Bin Laden je pokopan u moru, što se protivi muslimanskom običaju jer se tijelo sahranjuje na moru samo ako je osoba na moru i umrla, što ovdje nije bio slučaj.

Primiti li ne primiti njegovo tijelo, pitanje je sad?


Prema podacima dostupnim javnosti američka je vlada zatražila od neimenovane zemlje da primi njegovo tijelo, što je zagonetna država odbila. Pretpostavlja se da je riječ o Saudijskoj Arabiji, u kojoj je Osama bin Laden rođen, no za koju ubijeni terorist nije imao puno riječi hvale. Muslimanski svijet smatra da, ako je tome doista tako, da je američka vlada trebala zatražiti primitak njegova tijela od nekih drugih zemalja te da bi se sigurno našla jedna, koja bi primila i sahranila Ladenovo tijelo. Profesor islamskog prava Mohammed Qudah kaže da je laž, da u muslimanskom svijetu nije bio nitko spreman preuzeti tijelo te da bi ovakav pokop u moru bio opravdan, samo ako bi se mogućnosti u traženju onih koji bi tijelo primili i sahranili bile iscrpljene. Amerikanci su na to odgovorili da za takvo traženje nisu imali vremena jer su željeli poštovati muslimanske pogrebne običaje, prema kojima tijelo se treba pokopati u roku od 24 sata nakon što je osoba umrla.

Sigurno je sigurno!

No pravi razlog njegova pogreba na moru vezan je uz činjenicu da bi klasičan pokop u zemlji, imao za posljedicu pretvaranje njegova posljednjeg počivališta u mjesto na kojem bi se okupljali Ladenovi i Al-kaidni sljedbenici iz čega bi se stvorila jezgra novog svetišta i uporišta terorista. Pokop je, ako je vjerovati onima koji su ga organizirali i sproveli u djelo, odrađen po PS-u. Osama bin Laden je pokopan samo 12 sati nakon što je ubijen pucnjem u glavu, a nakon čega je za svaki slučaj uslijedio još jedan hitac, kako bi bilo sigurno da je Laden i zaista otišao na drugi svijet. Nakon toga tijelo mu je prebačeno u Afganistan, gdje je na osnovu DNA potvrđen njegov identitet. Neki navode da je pri tome upotrebljena i tehnologija za prepoznavanje lica, što znači da mu tijelo nije bilo u prepoznatljivom stanju.

“Intimna ceremonija” na nosaču zrakoplova

Nakon identifikacije pokojnik je prebačen na veliki nosač zrakoplova USS Carl Winson, pa iako je u pitanju veliki brod s tisućama ljudi, na pogrebu je bila samo mala skupina dok ostatak posade nije bio upoznat s događanjima na brodu. Obred je izveden prema muslimanskim vjerskim naputcima. Prvo mu je tijelo oprano, a zatim zamotano u bijelu tkaninu, i potom položeno u vreću s utezima. Ceremonija je odrađena tako što je vojni časnik čitao molitve na engleskom, a izvorni govornik ih je prevodi na arapski. Potom je tijelo u vreći staljeno na dasku i spušteno u more, i to samo 12 sati nakon bin Ladenove smrti.

Objaviti ili ne?

Barack Obama kao tadašnji aktualni predsjednik suočio se s pitanjem objave pokojnikovih fotografije. On se odlučio da se s fotkama ne ide u medije, što je dalo zamaha teoretičarima zavjera prema kojima je on tamo negdje još uvijek živ. Bilo je to u potpunoj suprotnosti s postupkom kada su ubijeni sinovi Sadama Husseina 2003. Naime, nakon što su Huseinovi sinovi ubijeni, tijela su ima suprotno muslimanskim pogrebnim zahtjevima balzamirana i ostavljena nepokopana više od tjedan dana, pri čemu su fotografi imali pristup snimanju njihovih tijela. Taj je postupak uvrijedio brojne Iračane jer se stekao dojam da SAD-e namjerno ne poštuje tijela muslimana. Ovaj je pokop to nastojao ispraviti te promijeniti mišljenje muslimana, pri čemu se nakon likvidacije ipak vodio računa o delikatnosti samog čina opraštanja s mrtvim tijelom.

Istina je da bi prije samo sto godina njegovo tijelo ostalo nepokopano ili pak izvrgnuto ruglu, no danas smo to ostavili očito iza sebe i uljuđeni smo, pa neprijatelje nakon što ih ubijemo i pokapamo, sve po propisu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari