Jeziva e-pošta s onog svijeta?

Svatko od nas ima neki stav prema smrti i, uvjetno rečeno, “životu nakon života”. Neovisno bili vjernici, agnostici ili ateisti ponekada svi razmišljamo što smrt sa sobom donosi,  kako izgleda proces umiranja, je li to končan kraj ili nije. Slučaj o kojem je ovdje riječ bavi se “duhom koji piše”, a ako Vas zanima ova nadnaravna tematika pročitajte tekst koji smo danas za Vas pripremili.

Misteriozne poruke

Jack Froese (32), umro je iznenada od srca u lipnju 2011. godine, u svom domu u Dunmoru u Pennsylvaniji. Nekoliko mjeseci nakon toga njegovi su prijatelji počeli dobivati Jackove e-poruke. Tako je njegov najbolji prijatelj Tim Hart dobio poruku s prijateljeva maila koja je bila naslovljena s  “Gledam”. U njoj je pisalo iduće: “Jesi li me čuo? U tvojoj sam kući. Očisti svoje potkrovlje.”
Prije Froesove iznenadne smrti njih su dvojica bili na tavanu Timove kuće, i razgovarali o njegovom neraščišćenom tavanu jer Tim nije znao kako bi iskoristio taj prostor. E-mail poruku nakon Jackove smrti primio je i Jackov rođak Jimmy McGraw u kojoj je pisalo: “Znao sam da ćeš slomiti gležanj, pokušao sam te upozoriti, moraš biti oprezan.”Zanimljivo je da je Jimmy tjedan dana prije dobivanja poruke slomio gležanj, i s tim podatkom nije bilo upoznato puno ljudi. Prijatelji su odgovorili na te poruke, ali nisu, koliko je poznato,  dobili odgovore.

Tko je pošiljatelj ovih poruka?

Tko je poslao ove poruke još nije poznato, je li netko ‘hakirao’ Froesov račun i s njega slao ove mailove za sada nije jasno. Dobivanje ovakvih poruka “s druge strane” već je više puta prijavljeno, no obično bi se utvrdilo da je riječ o zloupotrebi računa. Doduše postoje i web stranice poput Death Swich i GreatGoodbye koje omogućavaju osobama koje umiru da napišu poruke svojim najbližima, a koje se onda šalju u dogovorenom terminu, čak i ako Vaš račun više nije aktivan. Zanimljivo je da u sklopu Facebooka postoji aplikacija koja vam omogućava slanje poruka nakon smrti, ukoliko tako odredite.


Pokušaji objašnjenja

S obzirom da je Froese umro iznenada i da nije očekivao smrt, malo je vjerojatno da je on unaprijed napisao ove poruke na spomenutim platformama. Čini se da su njegovi prijatelji zasada našli mir u komunikaciji s njim, nakon njegove smrti. Njegov najbolji prijatelj smatra da su te poruke utješne, pa čak i ako ne dolaze od njega.

U ovakvim slučajevima vrlo je vjerojatno riječ o dobrim ili lošim šalama, ovisno o samom sadržaju poruke, no nekada nas pojedini slučajevi, navedu da zastanemo i razmislimo kada otvaramo svoj elektronski poštanski sandučić, što ćemo u njemu zateći.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari