Enigma: Je li tijelo u torbi pripadalo dvostrukom špijunu?

Gareth Williams. Fotografija: Mirror.

Rezultati istrage o smrti britanskog  hakera Garetha Wyna Williamsa (31) spadaju u ono što bismo nazvali teatrom apsurda. Priču koju ćemo vam ispričati uspoređuju sa smrću ruskog prebjega Georgija Markova koji je likvidiran kišobranom s otrovnim vrhom u Londonu 1978. godine, kao i ubojstvom pripadnika tajne službe Aleksandra Litvinjenka koji je pak otrovan polonijem 2006. godine. Što se točno i kako dogodilo ovdje, saznajete iz članka koji slijedi.

Pametnjaković u tajnoj službi

Gareth Williams bio je pravi pametnjaković koji se nakon doktorata iz matematike brzo zaposlio u vladinu uredu za komunikacije (GCHQ), drugim riječima u  sigurnosnoj službi za računalni kriminal u Cheltenhamu. Kao stručnjak za razbijanje kodova nešto kasnije se pridružio britanskoj obavještajnoj službi u Londonu  MI6 2010. godine. Ovdje je imao kompleksniji posao, a prema nekim izvorima pratio je trag pranja novca raznih mafijaških ćelija.  No, dana 23. kolovoza 2010. pronađen je mrtav u stanu sigurnosne službe u Londonu. Njegova je smrt pobudila dosta pozornosti jer mu je tijelo nađeno u zatvorenoj torbi, koja je bila zaključana s vanjske strane lokotom, a ključ od lokota je bio unutar torbe.

Bizarno mjesto pronalaska tijela

Naime, Gareth se uoči pronalaska tijela nije javljao svojim kolegama otprilike tjedan dana, no to ih nije navelo da reagiraju i potraže svog suradnika. Policija je ušla u stan u središtu Londona tek nakon što ih je alarmirala žrtvina sestra. Stan je bio uredan i bez znakova provale i nasilja. No nešto je ipak poremetilo koncepciju, a to je bila uznemirujuća crvena torba u kadi kupaonice iz koje je izlazila tekućina. Naravno da je cjelokupan dojam morao narušavati i miris raspadnutog tijela koji se širio iz torbe. Unutar torbe se nalazilo golo Garethovo tijelo koje je bez problema stalno unutra jer je bio vitke građe. Ono što je poremetilo istragu je činjenica da je bilo ljeto i da je uslijed topline i zatvorenosti došlo do znatno bržeg raspadanja tijela nego što bi tome inače bio slučaj. Osim toga u stanu je bilo namjerno uključeno grijanje koje je očito trebalo samo ovaj proces dodatno ubrzati.


Nekooperativne službe

Forenzičari su utvrdili da je Gareth  vjerojatno umro u ranim jutarnjim satima 16. kolovoza 2010. Na Garethovom tijelu nisu nađeni pokazatelji borbe te je u torbu ušao svojevoljno ako je bio živ, što nam se čini malo vjerojatnim. U torbu je mogao ući i onesviješten ili mrtav. Naravno svježe mrtav. U  njegovom tijelu nije bilo ni droge ni alkohola, a čini se ni otrova, no moguće je i da su te supstance, ukoliko su i bile u tijelu, ostale ne otkrivene zbog  ubrzanog procesa raspadanja. Zanimljivo je da u cijelom kupatilu nije bio niti jednog otiska što je dodatno bacilo sumnju da je sve ono što se ovdje dogodilo pomno organizirano i isplaniralo. Naravno, i policiji nije bilo lako jer je morala surađivati s više tajnih službi, a dobivene informacije su bile filtrirane i davane na kapaljku. Drugim riječima ove službe nisu baš bile kooperativne iako je ovdje riječ o mrtvom tijelu njihova uposlenika i suradnika.

Šlag na torti i uvreda inteligenciji

U prosincu 2010. godine u javnost su puštene informacije o njegovim neuobičajenim seksualnim afinitetima koje su očito trebale izmanipulirati javnost. Tako je navodno u stanu nađena skupocjena ženska dizajnerska odjeća i obuća, a on je predstavljen kao transvestit s homoseksualnim sklonostima. Kao šlag na torbi došlo je i izvješće londonske policije prema kojoj je on najvjerojatnije umro nesretnim slučajem. Ovakav zaključak je rekli bismo uvreda inteligenciji. Naime, provedene analize pokazale su da se on nije mogao u torbu zatvoriti sam. Zapravo jasno je da je riječ o smaknuću. Da se i zatvorio sam bili bi vidljivi znakovi gušenja.

Tvrdnje ruskog agenta

U rujnu i listopadu 2015. potkrjepu njegovom ubojstvu dao je i viši rusi  agent KGB-a Boris Karpichkov, a koji je prebjegao u Britaniju. On je naveo da iza njegova ubojstva stoji ruska obavještajna služba. Prema njemu Gareth je saznao identitet nekog ruskog špijuna u britanskoj obavještajnoj službi nakon čega mu je ponuđeno da postane dvostruki agent za rusku obavještajnu službu SVR, ali je on navodno tu ponudio odbio zbog čega je morao biti likvidan.

Garethova genijalnost se protivi tvrdnjama ruskog agenta

Ova priča bivše ruskog agenta nekako nam nije legla jer joj se protivi Garethov jak um, zbog čega je vjerojatnije da je postao dvostruki špijun kako bi preživio no da ga je onda uklonila britanska obavještajna služba. Interesantno je da je nekako prije ubojstva sestri rekao da će se vratiti u GCHQ.  Prema našem mišljenju nema dvojbe da je ovdje riječ o likvidaciji, ali slučaj nikada nije okarakteriziran kao ubojstvo, i samo je pokazao, a bogami i dokazao da je sve moguće.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari