Koliko košta najskuplja boca škotskog viskija?

Fotografija: Sotheby's.

Jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Škotske – škotski viski našao se nedavno na prodaji aukcijske kuće “Sotheby’s”. Ovaj viski iz 1926. godine proizvela je jedna od najpoznatijih destilerija viskija “Macallan”. Kuriozitet je što je konkretna boca buteljirana tek nakon što je viski u bačvi proboravio punih 60 godina dok standardni viski u bačvama stoji tri godine. Ovaj je viski iz hrastove bačve buteljiran samo u seriji od 40 boca. Ovako mali broj boca utječe dakako i na njegovu cijenu. No inače Macallanov viski nosi visoku reputaciju u kvaliteti, a onda posljedično i cijeni svojih proizvoda.

Boce su bile rezervirane za najbolje klijente

Procjena aukcijske kuće za konkretnu bocu je bila visoka, i iznosila je između nešto više od 900 000 pa sve do 1,5 milijuna američkih dolara. Ova se procjena temeljila na ranijim prodajama boca iz ove serije. Tako je 2018. prodana jedna od ovih 40 boca, a čiju je etiketu ručno oslikao Michael Dillon, i to za cifru od 1,2 milijuna dolara, da bi godinu dana kasnije boca istog viskija s etiketom nazvanom “Fine and Rare” bila prodana za 1,9 milijuna dolara. Dana 18. studenog 2023. godine ova je boca viskija postigla znatno višu cijenu od procijenjene i popela se na vrtoglavih 2,7 milijuna dolara. Destilerija “Macallan” ovih svojih 40 boca navodno nije nikada pustila u javnost i namijenila ih je samo vrhunskim klijentima. Etikete u ovoj seriji su dizajnirali različiti umjetnici, a etiketu na ovoj do sada najskupljoj boci dizajnirao je slikar Valerio Adami.

Miris voća i drveta

Prije prodaje destilerija “Macallan” je obnovila bocu te je zamijenio čep dok je etiketa zalijepljena na rubovima gdje se u međuvremenu odlijepila. Stručnjakinja za proizvodnju viskija Kirsteen Campbell izjavila je da je pri izmijeni čepa pomirisala viski i da miriše na voće, i da uz to nosi intenzivan miris hrastovine. U Škotskoj danas egzistira, kažu, preko 140 destilerija što ju čini najvećim svjetskim proizvođačem viskija.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari