Najapsurdniji filmski zapleti svih vremena

Mislili ste da su domaće komedije, akcići sa Stevenom Seagalom u glavnoj ulozi, horori u kojima čudovišta proganjaju glupe plavuše i patetikom natopljene američke ratne drame uraci s dna filmske kace? Ništa vi niste vidjeli! (Ne)djela koja smo uvrstili na našu listu imaju sve – apsurdne premise, sulude zaplete, katastrofalnu glumu i režiju kakve bi se posramio i jedan Michael Bay. Donosimo listu najgorih filmova otkad je celuloida!

Patak Howard, 1986.

Jesu li Willard Huyck i Gloria Katz konzumirali halucinogene gljive dok su pisali scenarij za akcijsku komediju “Patak Howard”, nije nam poznato, ali bi to svakako bilo razumno objašnjenje za zapet koji su zajedničkim snagama stvorili. Zbog čega je netko odlučio kupiti njihov scenarij i pretvoriti ga u 111 minuta filmske torture, već je teže objasniti. Pokretač radnje je greška genijalnog, dakako “šašavog” znanstvenika: umjesto da omogući komunikaciju s drugim galaksijama, njegov supermoćni laser na Zemlju dovede naslovnog junaka, humanoidnu patku. Na svome planetu, nastanjenom rasom inteligentnih patki, Howard je bio popularni glazbenik. Na našem, dane krate ispijajući pivo, odvodeći atraktivne cure – žene, ne patke – u krevet te, onako uzgred, spasi svijet. Kritičari su, pogađate, sasjekli ovaj nakaradni hibrid komedije koja nikog nije nasmijala i akcića u kojem se akcija svodi na to da patuljasti glumac u jeftinom kostimu patke jurca naokolo i tuče zločeste momke.

Ralje: Osveta, 1987.


Treći nastavak “Ralja”, kultna Spielbergovog horora zbog kojeg se mnogi od nas nisu usudili mrdnuti dalje od plićaka na ljetovanju, teško je probavljiv i za najokorjelije ljubitelje žanra. “Građanin Kane loših filmova”, kako mu kritičari tepaju, nominiran je za sedam Zlatnih malina, uključujući one za najgori scenarij, režiju i glavne glumce, a nimalo laskavu statuu zasluženo je osvojio Henry Millar u kategoriji najgorih vizualnih efekata. Filmski zlikovac, morski pas, izgleda poput povećeg komada stiropora obojenog u sivo, na koji je neko dijete prišilo dva gumba koja “glume” oči, a lažna krv, koja teče u gotovo svakoj minuti filma, ružičasta je poput kućice za Barbike. Ono što se nas ipak najviše dojmilo jest premisa na kojoj film počiva: morski pas, koji očito nije upoznat s kršćanskom doktrinom praštanja, želi se osvetiti obitelji koja mu je, u jednom od prethodnih nastavaka, utamanila rođake. Toliko je odlučan u namjeri da njima omasti ralje da ih slijedi od obale Massachussettsa do – Bahama!

Helenina kutija, 1993.

Jedino što je gore od glupavog filma jest glupavi film koji je uz to pretenciozan. Upravo u tu kategoriju možemo svrstati “Heleninu kutiju”, triler u kojem Jennifer Lynch pokušava dočarati mračnu i snoliku atmosferu poput one u filmovima svoga slavnog oca Davida ali, bez njegovog talenta, rezultat je nešto uistinu groteskno. Radnja je sljedeća: Julian Sands u svojoj tipičnoj ulozi psihopata – ovaj put kirurga – otima atraktivnu curu i amputira joj ruke i noge kako mu ne bi mogla pobjeći. Potom je strpa u, je li, kutiju te čeka da se ova zaljubi u njega. Redateljica je objašnjavala da film “istražuje patologiju opsesivne seksualnosti i vječnu spiralu ljubavi i mržnje”, ali su kritičari i publika zaključili da je riječ o kutiji go*ana. Jedini razlog zbog kojeg bi nas netko mogao nagovoriti da ovo ponovno pogledamo su jedre grudi tada mlade Sherilyn Fenn.

Sharknado, 2013.

Ako vam čupanje noktiju naživo dok cajke sviraju na najglasnije a Željko Pervan priča viceve o Slovencima zvuči kao dobar provod, mogli biste uživati u filmu “Sharknado”. Čitava radnja sadržana je u naslovu: film katastrofe i katastrofalan film govori o tornadu koji iz oceana usisa tisuće morskih pasa, a ovi potom padaju po Los Angelesu, uništavaju objekte i u letu jedu nevine ljude. O obranu grada staju Tara Reid, kraljica propalih filmskih projekata, i njen muški pandan Ian Ziering, poznatiji kao “Steve iz Beverly Hillsa”. Oboružan motornim pilama, dvojac sjecka divovske ribetine koje prosto zrakom lete, a emocije iskazuju na sebi specifičan način: on mrštenjem, a ona vrištanjem i izbacivanjem sisa u prvi plan. Istinski horor ostavili smo za kraj – snimljena su čak četiri nastavka filma!

Piše: Lucija Kapural

Komentari