Smrtonosni modni krik iz viktorijanskog doba: Zidni tapeti s daškom arsena

Zašto se drevni Mongoli nisu prali? Što je Scheeleova zelena boja? Kako je najpoznatiji američki slastičar uspio zadržati radnike u teškim vremenima Velike depresije? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U šesnaestom stoljeću, Mongoli su prihvatili su tibetski lamaizam, ali su sačuvali neke elemente svoje tradicijske religije, šamanizma. Njihova drevna vjerovanja uistinu su bila osebujna. Primjerice, nikad se nisu kupali niti prali odjeću, bojeći se da bi time zagadili vodu te razljutili zmajeve koji njome gospodare!

2. U viktorijanskoj Engleskoj, u uređenju domova masovno su se korisili zeleni zidni tapeti, zbog činjenice da ta boja odmara oči. Osobito popularna bila je nijansa nazvana Scheeleovom zelenom. Nosila je ime Carla Wilhelma Scheelea, kemičara koji ju je 1775. godine izumio. Nažalost, među njenim sastojcima bili su iznimno otrovni arsenovi spojevi, pa su se mnogi vlasnici ovakvih modernih tapeta razboljeli, a neki čak i umrli.

3. U lipnju 1940. godine, tijekom nacističke okupacije Pariza, pripadnici francuskoga Pokreta otpora prerezali su kablove na dizalu u Eiffelovom tornju, kako bi mrski Hitler, ako se odluči popeti na jednu od najvećih gradskih znamenitost, morao pješačiti!

4. Američki biznismen i filantrop Milton Snavely Hershey (1857. – 1945.), pionir u proizvodnji karamele, u teškim danima Velike depresije uspio je zadržati sve djelatnike svoje slastičarske kompanije “Hershey’s” u Pennsylvaniji. Zaposlio ih je na gradnji niza građevina, primjerice, škole, sportske dvorane i hotela, a kad mu je predradnik predstavio tada revolucionarnu parnu lopatu, stroj za iskop koji je uvelike mogao ubrzati radove, Hershey mu je naredio da je se riješi, a umjesto toga je zaposlio četrdeset novih djelatnika.


5. Prilikom izvedbe Hamleta 1787. godine, glumca koji trebao interpretirati danskog kraljevića uhvatila je takva trema od nastupa da se predstava nastavila bez njega. Puno gledatelja kasnije je izjavilo da im je predstava draža bez glavnog lika!

6. Čokolada s rižom izumljena je u Hrvatskoj, u požeškom “Zvečevu” davne 1963. godine. Posebnost ove tvornice, i to na razini čitave Europe, jest činjenica da ima vlastitu mljekaru u sastavu tvrtke, što znači da proizvodi čokoladu od svježeg mlijeka a ne od onog u prahu.

7. James Madison (1751. – 1836.), četvrti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, bio je iznimno krhke građe. “Otac američkog ustava” težio je manje od pedeset kilograma, a bio je visok tek 163 centimetra – pet manje od Napoleona Bonapartea!

Piše: Lucija Kapural

Komentari