Na današnji dan

Zanimljiva sudbina pomrtnih ostataka pruskog kralja Fridrika II. Velikog – 1786.

Hitler je potkraj Drugog svjetskog rata naredio da se Fridrikovi ostaci premjeste u rudnik soli kako bi ih se sačuvalo od razaranja.

Dana 17. kolovoza 1786. godine umro je pruski kralj Fridrik II. Veliki. Vjerojatno je najpoznatiji kralj iz čitave pruske povijesti, a ujedno je i jedan od najpoznatijih njemačkih vladara uopće. Njegov portret u uredu je držao svojedobno i Adolf Hitler, kojem je vjerojatno poslužio kao svojevrstan uzor. Fridrik II. Veliki bio je neprijatelj carice Marije Terezije, protiv koje je ratovao u više navrata. Zanimljivo je da su njih dvoje došli na vlast iste godine (1740.), a podjednako su dugo zatim i vladali. Doduše, Fridrik II. Veliki bio je od Marije Terezije stariji oko pet godina, a nadživio ju je za gotovo šest godina. Preminuo u svom dvorcu Sanssouci pokraj Potsdama. U trenutku smrti imao je kralj 74 godine.

Zanimljiva je bila sudbina njegovih posmrtnih ostataka, koji su nekoliko puta premještani. Naime, isprva je Fridrik II. Veliki bio sahranjen u garizonskoj crkvi u Potsdamu, unatoč svojoj želji za sahranom na području vinograda kod dvorca Sanssouci. Hitler je potkraj Drugog svjetskog rata naredio da se Fridrikovi ostaci premjeste u rudnik soli kako bi ih se sačuvalo od razaranja. Američka je vojska nakon rata premjestila ostatke u dvorac Hohenzollern u južnoj Njemačkoj. Tek su 1991. godine u skladu s Fridrikovom željom njegovi ostaci sahranjeni na području vinograda kod spomenutog kraljevog dvorca Sanssouci, gdje se i danas nalaze.

Komentari