Na današnji dan

Stjepan V. Arpadović – hrvatsko-ugarski kralj koji je oženio kći kumanskog kana – 1272.

Kad je Stjepan imao oko 5 godina, otac Bela IV. dao ga je okruniti za tzv. mladog kralja (lat. rex junior). Zanimljivo da se Stjepan oženio jednom Kumankom, čije je ime bilo Elizabeta, a koja je bila kći kumanskog kana Kutena.

Dana 6. kolovoza 1272. godine umro je hrvatski i ugarski kralj Stjepan V. – sin poznatog Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Za vrijeme Bele IV. Ugarsku i Hrvatsku poharali su Mongoli, a čak je i sam kralj morao bježati pred njima. Jedno vrijeme sklonio se i na području današnjeg Zagreba, a zatim i u Dalmaciji, zajedno sa svojim malim sinom Stjepanom, kojem su bile samo oko 2 godine. Poznata je činjenica da je Bela IV. nagradio zagrebački Gradec nakon mongolskog povlačenja.

Kad je Stjepan imao oko 5 godina, otac Bela IV. dao ga je okruniti za tzv. mladog kralja (lat. rex junior). To je u srednjem vijeku bila česta pojava u Hrvatsko-ugarskom Kraljevstvu, a i u nekim drugim europskim državama, jer su tako očevi osiguravali svojim sinovima nasljeđivanje kraljevske titule. 

Zanimljivo je da se Stjepan V. oženio jednom Kumankom, čije je ime bilo Elizabeta, a koja je bila kći kumanskog kana Kutena (Köten, Kutan). Naime, Kumani su bili nomadsko pleme koje je došlo iz Azije i naselilo se prvo na istoku Europe, a zatim i u Ugarskoj u vremenu oko mongolske invazije. Kumani su bili saveznici Bele IV. u borbi protiv Mongola, pa je to prijateljstvo zapečaćeno i spomenutom ženidbom na visokoj razini.

Elizabeta Kumanka postala je tako hrvatska i ugarska kraljica. Rodila je svom suprugu Stjepanu V. budućeg kralja Ladislava IV. s nadimkom Kumanac i još nekoliko kćeri (dvije su postale udajom čak i srpske kraljice). Kralj Stjepan V. umro je u dobi od samo 33 godine. Naslijedio ga je spomenuti Ladislav IV. Kumanac, koji je svojim kumanskim rođacima pridavao veliku pažnju.


Komentari