Na današnji dan

Skromna peračica rublja koja je darovala veliku ušteđevinu u dobrotvorne svrhe – 1999.

Oseola McCarty živjela je štedljivo  i tako sakupila znatan novac kojim je željela pomoći drugima. Zbog njenog čina, predsjednik Bill Clinton odlikovao ju je predsjedničkom medaljom za građane, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Harvard.

Dana 26. rujna 1999. godine umrla je Oseola McCarty – neobična dobročiniteljica s juga SAD-a. Živjela je u gradu Hattiesburgu u saveznoj državi Mississippi. Po zanimanju je bila peračica rublja i stoga je mnoge začudilo kad je pred smrt osnovala zakladu za pomoć siromašnim studentima od 150.000 dolara. Radilo se o tome da je Oseola McCarty živjela štedljivo i tako sakupila znatan novac kojim je željela pomoći drugima.

Ušteđeni novac namijenila je školovanju siromašnih studenata na Sveučilištu južnog Mississippija. Njen čin potaknuo je i druge da pridonesu zakladi koju je osnovala pa je iznos višestruko narastao. Dio je svog novca Oseola ostavila i svojoj crkvenoj zajednici (10 %) te svojim rođacima (po 10 % svakome).

Oseola je pred smrt postala poznata po cijelom SAD-u zbog svog čina. Predsjednik Bill Clinton odlikovao ju je predsjedničkom medaljom za građane (engl. Presidential Citizens Medal), a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Harvard. Umrla je u 92. godini, od čega je čak 75 godina radila kao peračica rublja.


Komentari