Na današnji dan

Pogibija najvećeg broja ljudi u povijesti letova helikopterom – 2002.

Kad se helikopter približavao zrakoplovnoj bazi Hankala, smještenoj nedaleko od čečenskog glavnog grada Groznog, pogodili su ga protivnički vojnici protuzrakoplovnom raketom.

Dana 19. kolovoza 2002. godine 127 ruskih vojnika ubijeno je pri obaranju teškog vojnog helikoptera u Čečeniji. Radilo se o golemoj letjelici tipa Mil Mi-26, najvećem helikopteru koji je ikada u povijesti ušao u serijsku proizvodnju. Ti helikopteri pod punim opterećenjem mogu doseći masu od čak 56 tona, a rotor im ima promjer od 32 metra. Ukupna snaga njihovih dvaju motora iznosi čak oko 22.800 konjskih snaga.

Pretpostavlja se da je spomenuti ruski helikopter bio preopterećen brojem ukrcanih trupa, čiji je broj vjerojatno bio veći od 140. Kad se helikopter približavao zrakoplovnoj bazi Hankala, smještenoj nedaleko od čečenskog glavnog grada Groznog, pogodili su ga protivnički vojnici protuzrakoplovnom raketom. Radilo se o raketi tipa 9K38 Igla, koja se lansira s ramena. Ona je pogodila jedan od dvaju motora helikoptera, koji se zatim srušio u obližnje minsko polje. Dio ruskih vojnika uspio je izaći iz letjelice, ali je zatim stradao od mina. Helikopter je uoči obaranja bio na letu iz ruske zračne baze u Mozdoku, a do Groznog je dopremao pripadnike različitih ruskih jedinica. Cjelokupnu je katastrofu preživjelo samo tridesetak ruskih vojnika, a zbog spomenutog velikog broja poginulih bio je to ujedno i incident s najvećim brojem poginulih u cjelokupnoj povijesti letova helikopterom. 

Komentari