Na današnji dan

Otkrivena Tutankhamonova grobnica – 1922.

Uzrok takve sačuvanosti bila je činjenica da je ulaz u Tutankhamonovu grobnicu bio zatrpan kamenjem iskopanim pri gradnji jedne kasnije grobnice.

Dana 4. studenog 1922. godine britanski arheolog Howard Carter (zaposlenik lorda Carnarvona) otkrio grobnicu KV62 u Dolini kraljeva. Ispostavilo se da je to najveće arheološko otkriće u povijesti. Naime, grobnica je bila sačuvanija od ijedne do tada pronađene. Uzrok takve sačuvanosti bila je činjenica da je ulaz u Tutankhamonovu grobnicu bio zatrpan kamenjem iskopanim pri gradnji jedne kasnije grobnice.

Prvi su u grobnicu ušli Carter i lord Carnarvon. Lord je umro 6 tjedana kasnije, što je prouzročilo priče o prokletstvu faraona. Ukupno je osam ljudi od onih koji su bili prisutni pri otvaranju grobnice i sarkofaga umrlo unutar razdoblja od 12 godina. Sam Carter, međutim, nije umro nego je doživio pristojnu starost. Nije istina da Tutankhamonova grobnica nikada nije opljačkana. Ona je opljačkana čak dva puta, ali svega nekoliko mjeseci nakon što je faraon sahranjen. Oko 60  % nakita tada je uzeto iz grobnice.

Komentari