Na današnji dan

Otkrivač Troje Heinrich Schliemann – 1882.

Jedno vrijeme Schliemann je boravio čak i u Kaliforniji, a u tamošnjem gradu Sacramentu navodno je pokrenuo banku.

Na današnji dan 1822. godine rođen je poznati njemački istraživač Heinrich Schliemann. Slavu je doživio kao otkrivač arheoloških ostataka Troje i tzv. Prijamovog blaga. Schliemanovi postupci iskapanja Troje s današnjeg su arheološkog stanovišta prilično kontroverzni, a sukobi su nastali i oko vlasništva nad dragocjenostima koje je otkopao.

Schliemann je rođen na sjeveru Njemačke, u gradiću Neubukow. Otac mu je bio protestantski pastor, a navodno mu je već u djetinjstvu pričao o Ilijadi i Odiseji

Prije nego što se počeo baviti arheološkim istraživanjima, Schliemann je imao zanimljivu poslovnu karijeru. Kao poslovni predstavnik mnogo je putovao, a u zemljama u kojima je boravio učio je lokalne jezike. S vremenom je naučio navodno cijeli niz jezika – engleski, francuski, nizozemski, španjolski, portugalski, švedski, poljski, talijanski, grčki, ruski, arapski i turski.


Osobito je zanimljivo da je jedno vrijeme Schliemann boravio čak i u Kaliforniji, a u tamošnjem gradu Sacramentu navodno je pokrenuo banku. Stekao je i američko državljanstvo u doba kad je Kalifornija postala američkom saveznom državom.

Iz Kalifornije otišao je u carsku Rusiju, gdje se i oženio. U Ruskom Carstvu Schliemann se obogatio do te mjere da navodno više nije morao raditi za život. Odlučio se posvetiti otkrivanju antičke Troje, koja mu je ostala u pamćenju iz priča o Ilijadi i Odiseji.

Na lokalitetu Hissarlik u Turskom Carstvu Schliemann je doista otkrio bogate arheološke nalaze. Dragocjene predmete koje je ondje pronašao nazvao je Prijamovim blagom prema trojanskom kralju Prijamu poznatom iz Ilijade. Prokrijumčario je te predmete iz Turskog Carstva, a nakon njegove smrti oni su pohranjeni u muzeju u Berlinu. Nakon Drugog svjetskog rata Prijamovo blago konfiscirali su sovjeti pa se ono danas još uvijek nalazi u Rusiji.

Komentari