Na današnji dan

Njemački admiral Scheer – zapovjednik moćne Hochseeflotte – 1928.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Njemačka carska mornarica sukobila se s daleko najjačom pomorskom silom na svijetu – Britanskom kraljevskom mornaricom. Kad je admiral Scheer došao na čelo Hochseeflotte (najjače sastavnice njemačke carske mornarice), zadatak mu je bio oslabiti i probiti britansku blokadu.

Dana 26. studenog 1928. godine umro je znameniti njemački admiral Reinhard Scheer. Poznat je po tome što je bio zapovjednik moćne njemačke Hochseeflotte (ratne flote na otvorenim morima), upravo u vrijeme poznate Bitke kod Jutlanda – jedne od najvećih pomorskih bitaka u povijesti. Ta je bitka bila daleko najveći pomorski okršaj u Prvom svjetskom ratu.

Admiral Scheer bio je poznat po svojoj strogosti i inzistiranju na disciplini, zbog čega su mu dali nadimak Čovjek sa željeznom maskom. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Njemačka carska mornarica sukobila se s daleko najjačom pomorskom silom na svijetu – Britanskom kraljevskom mornaricom. Nijemci su bili vrlo hrabri što su se uopće usudili nastupiti protiv Britanaca, koji su imali mnogo dužu pomorsku tradiciju. Naime, Velika Britanija održavala je dugo godina tzv. two-power standard po kojem je njena ratna mornarica u svakom trenutku morala biti jača nego dvije sljedeće najjače svjetske mornarice zajedno.

Njemačka carska mornarica uspjela se pred Prvi svjetski rat po snazi opasno približiti Britanskoj. U svakom slučaju, tijekom Prvog svjetskog rata britanska i njemačka mornarica bile su dvije najjače pomorske sile na svijetu. Kako su Britanci upotrijebili mornaricu u ratu? Blokirali su Njemačku s mora, odrezavši je od ostatka svijeta.


Kad je admiral Scheer tijekom rata došao na čelo Hochseeflotte (najjače sastavnice njemačke carske mornarice), zadatak mu je bio oslabiti i probiti britansku blokadu. Britanska Grand Fleet bila je prejaka da bi ju se napalo izravno. Scheer je stoga naredio napade na Britance podmornicama i cepelinima, kako bi ih se oslabilo i razdvojilo.

Za pomorski udar na Grand Fleet razvijena je posebna strategija – manji odjel brzih i oklopljenih njemačkih brodova poslužit će kao mamac koji će privući dio britanske flote. Na tako podijeljene Britance njemačka Hochseeflotte mogla je udariti svojim najjačim bojnim brodovima. I doista, do velikog okršaja došlo je u Bitki kod Jutlanda (pokraj Danske). Reinhard Scheer zapovijedao je sa svog admiralskog broda Friedrich der Grosse. Bio je to teški njemački bojni brod klase Kaiser, s topovima od 305 milimetara i čeličnim oklopom debljine čak do 40 centimetara.

Zapovjednik britanske Grand Fleet bio je admiral Sir John Jellicoe, na zapovjednom brodu Iron Duke. Dvije flote su se sukobile u najvećem do tada pomorskom okršaju u povijesti. Nijemci su imali 99 brodova, a Britanci čak 151. S obzirom na taj nesrazmjer snaga, Nijemci su zapravo relativno dobro prošli. U bitki su poginula čak 6.094 Britanca, a samo 2.551 Nijemac. Bitka se danas smatra neodlučenom, premda su se Nijemci pokazali uspješnijima s obzirom na slabiju početnu poziciju. Njemački car htio je admirala Scheera proglasiti nakon bitke za viteza, ali je ovaj to odbio.

Scheeru na grobu mu piše “Ovdje počiva admiral Reinhard Scheer” s datumima rođenja i smrti, te još jednom jedinom riječi – SKAGERRAK (njemački naziv za Bitku kod Jutlanda).

Komentari