Na današnji dan

Namibija – jedna od najstabilnijih afričkih država – 1990.

Namibija sadrži dvije velike pustinje – Namib i Kalahari, a u njoj živi znatan broj tzv. Bušmana (narod pravilnijeg naziva San).

Dana 21. ožujka 1990. godine nezavisnost je dobila Namibija, država smještena na pustinjskom području jugozapadne Afrike. Namibija je jedna od najrjeđe naseljenih država na svijetu, u kojoj nešto više od dva milijuna stanovnika živi na području od 825.615 četvornih kilometara (veća je od npr. Ukrajine, Francuske i Turske, a po broju stanovnika tek malo nadmašuje Sloveniju). Takva rijetka naseljenost posljedica je velike površine pustinjskog tla.

Namibija je danas jedna od najstabilnijih afričkih država, što doprinosi njenom brzom gospodarskom rastu. Glavni joj je grad Windhoek, smješten u središnjem dijelu države. Namibija sadrži dvije velike pustinje. Jedna je pustinja Namib, koja prekriva praktički cijelu dužinu obale te države, a druga je znamenita pustinja Kalahari, smještena na suprotnoj strani Namibije (uz granicu s Bocvanom).

U Namibiji živi znatan broj tzv. Bušmana (narod pravilnijeg naziva San), po čemu tu državu nadmašuje samo susjedna Bocvana. Prvi predsjednik nezavisne Namibije bio je Sam Nujoma, koji je na toj poziciji ostao tijekom čak 15 godina. Prije stjecanja nezavisnosti Namibija je bila podložna Južnoafričkoj Republici, a zanimljivo je da je prisezi prvog predsjednika, spomenutog Sama Nujome, prisustvovao i Nelson Mandela, koji je pušten iz 27-godišnjeg zatvora samo oko mjesec dana ranije.


Komentari