Na današnji dan

Jedini potomak Luja XVI. i Marije Antoanete koji je preživio Francusku revoluciju – 1851.

Princeza Marie Thérèse Charlotte bila je jedini potomak smaknutog kralja i kraljice koji je preživio Francusku revoluciju. Pustili su je iz zatvora tek nakon završetka razdoblja revolucionarnog terora, upravo uoči njenog 17. rođendana.

Dana 19. listopada 1851. godine umrla je francuska princeza Marie Thérèse Charlotte, kći kraljice Marije Antoanete i kralja Luja XVI. (taj je vladarski par smaknut na giljotini za vrijeme Francuske revolucije). Zanimljivo je da je princeza Marie Thérèse Charlotte bila ujedno i jedino dijete smaknutog kralja i kraljice koje je preživjelo djetinjstvo. Naime, dvoje kraljevske djece umrlo je rano, a sin koji je trebao naslijediti oca (nazvan i Lujem XVII.) umro je u prilično misterioznim okolnostima tijekom Francuske revolucije.

Princeza Marie Thérèse Charlotte dobila je ime po svojoj baki – znamenitoj carici Mariji Tereziji (ujedno i hrvatskoj vladarici) – koja je bila majka kraljice Marije Antoanete. Marie Thérèse Charlotte rođena je u Versaillesu 1778. godine tj. desetak godina prije Francuske revolucije. Budući da je bila najstarija kći kralja Luja XVI. već je od rođenja imala naslov Madame Royal (taj se naslov dodjeljivao najstarijoj neudatoj kćeri vladajućeg kralja).

U trenutku kad je počela Francuska revolucija imala je Marie Thérèse Charlotte samo 10 godina. Kraljevska obitelj neko je vrijeme bila ograničena na boravak u dvorcu, a zatim je stavljena u zatvor. Kad su joj smaknuli oca i majku imala je Marie Thérèse Charlotte 14 godina. Zanimljivo je da je ona ostala jedinom pripadnicom uže kraljevske obitelji koja je preživjela Francusku revoluciju (smaknuti su joj otac, majka, tetka, a brat joj je umro).


Francuzi su princezu Marie Thérèse Charlotte pustili iz zatvora tek nakon završetka razdoblja terora, upravo uoči njenog 17. rođendana. Dopustili su joj da napusti Francusku i ode u Austriju, domovinu svoje pokojne majke Marije Antoanete. Zatim se preselila k svom stricu, Luju XVIII., kojeg su rojalisti smatrali novim francuskim kraljem. U dobi od 20 godina udala se za svog bratića – vojvodu od Angoulêmea – za kojeg se pretpostavljalo da će u budućnosti naslijediti kraljevsko prijestolje Francuske.

Kraljevska vlast u Francuskoj obnovljena je tek nakon pada Napoleona Bonapartea. Marie Thérèse Charlotte, po suprugu zvana vojvotkinjom od Angoulêmea, vratila se tada u Francusku. S vremenom je njen suprug postao prijestolonasljednikom, a nakratko teoretski čak i kraljem (premda mu to osporavaju jer je potpisao abdikaciju dvadesetak minuta nakon svog oca). Marie Thérèse Charlotte umrla je u dvorcu Frohsdorf pokraj Beča, a pokopana je u samostanu Kostanjevica u današnjoj Sloveniji (pokraj slovenskog grada Nove Gorice, nedaleko od talijanske granice).

Komentari