Na današnji dan

Izumrla je dinastija Medici (1737.)

Toskansko prijestolje Gian Gastone Medici naslijedio je  u 53. godini života. Budući da nije imao potomaka, postavilo se pitanje oko nasljeđivanja njegovog velikog vojvodstva Toskane.

Dana 9. srpnja 1737. godine umro je Gian Gastone Medici, posljednji muški potomak znamenite dinastije Medici. Ta je dinastija vladala Firenzom još od kraja srednjeg vijeka, a svojevremeno je bila jedna od najjačih bankarskih obitelji na čitavom svijetu. Mediciji su od 1569. godine nosili titulu velikih vojvoda od Toskane (tal. Granduca di Toscana). 

Gian Gastone Medici oženio se u dobi od 26 godina njemačkom princezom Annom Mariom Franziskom od Sachsen-Lauenburga. Neko vrijeme živjeli su u Češkoj, u njenim dvorcima Ploskovice i Zákupy (njem. Reichstadt). U vrijeme života sa suprugom u Češkoj Gian Gastone Medici još nije bio naslijedio toskansko prijestolje. Izgleda da on nije dobro podnosio život u češkim krajevima jer je odande u više navrata pokušavao otići. Općenito su on i njegova supruga imali problematičan brak i bili su bez djece.

Toskansko prijestolje naslijedio je Gian Gastone u 53. godini života. Budući da nije imao potomaka, postavilo se pitanje oko nasljeđivanja Toskane. Velike europske sile o tome su donijele odluku – Toskanu su dodijelile obitelji Lorraine. Tako je vojvoda Franjo Stjepan iz dinastije Lorraine dobio Toskanu nakon smrti Giana Gastonea, na današnji dan 1737. godine. Zanimljivo je da se Franjo Stjepan godinu dana ranije oženio znamenitom Marijom Terezijom, nasljednicom habsburških zemalja. Ona je time po suprugu postala velikom vojvotkinjom od Toskane, a kasnije je tu državu naslijedio njen mlađi sin Leopold.


Komentari