Na današnji dan

Izraelske snage osvojile Jeruzalem od Arapa (1967.)

Sedmog lipnja 1967. uspjela je izraelska vojska osvojiti povijesno središte Jeruzalema (Stari grad) koje su prije držali Arapi (Kraljevstvo Jordan). Stari grad sadrži ogromnu količinu povijesnih spomenika značajnih za kršćanstvo, židovstvo i islam. Spomenimo baziliku Svetog groba, Zid plača i Brdo hrama (ondje je nekoć stajao znameniti jeruzalemski Hram, a danas je tamo važna muslimanska džamija Al Aksa, kao i zlatom prekrivena Kupola na stijeni).

Osvajanje Jeruzalema izvedeno je u sklopu poznatog Šestodnevnog rata. Važni izraelski vojni zapovjednici u tom ratu bili su Moshe Dayan (na položaju ministra obrane) i Yitzhak Rabin (na položaju vrhovnog zapovjednika Izraelskih obrambenih snaga). Za područje Jeruzalema (središnje borbeno područje) nadležan je bio general Uzi Narkiss.

Izraelci su nastojali ne nanijeti previše štete povijesnim spomenicima u Starom gradu, pa je odlučeno da ondje ne će koristiti tenkove i oklopna vozila (unatoč tome što će to povećati ljudske gubitke). Glavna jedinica za osvajanje Starog grada bila je izraelska Padobranska brigada, pod zapovjedništvom Mordechaia Gura. Znamenita je njegova rečenica koju je izgovorio nakon uspješnog osvajanja: “Brdo Hrama u našim je rukama!” (kasnije je postao i vrhovni zapovjednik cjelokupnih Izraelskih obrambenih snaga).

Komentari