Na današnji dan

Hitler osuđen na pet godina zatvora (1924.)

Bavarski sud osudio je Adolfa Hitlera na 5 godina zatvora, prvog travnja 1925. godine. Razlog je bio Hitlerov neuspješni puč koji je organizirao u pivnici Bürgerbräukeller u Münchenu prethodne godine. Ta poznata pivnica poslužila je nacistima kao okupljalište kad su se spremali na preuzimanje vlasti u Njemačkoj (1979. ta pivnica je sravnjena sa zemljom, a danas se na tom mjestu nalazi minhenski hotel Hilton).

Hitler je stavljen u zatvor Landsberg 65 kilometara zapadno od Münchena. Tamo je vrijeme provodio pišući poznatu knjigu Mein Kampf, koja je ubrzo postala bestseler (još dok je bio u zatvoru zarada od knjige omogućavala mu je kupnju Mercedesa). S njim je u ćeliji bio kolega nacist Rudolf Hess (kasniji zamjenik Führera), kome je Hitler diktirao tekst knjige.

Iako nije uspio preuzeti vlast, Hitler je svejedno smatrao puč svojevrsnim uspjehom jer se njegovo ime i ime nacističke stranke pojavilo na naslovnici svih novina. Nadalje, Hitler je tijekom sudskog procesa iskoristio medije kako bi njegova ideološka poruka dosegla što veći broj potencijalnih sljedbenika. Konačno, Hitler se odlučio da umjesto nasilnim putem pokuša preuzeti vlast legalno (iako uz određene manipulacije sustava) što mu je naposljetku i uspjelo.

Komentari