Zanimljivosti iz povijesti: Nojevi su umalo istrijebljeni zbog bizarna modnog trenda iz 18. stoljeća!

Koja je njemačka katedrala građena duže od šest stoljeća? Zbog čega su nojevi umalo istrijebljeni llica Zemlje? Koja je čuvena grupa, umjesto odlaska u zatvor, odradila besplatan koncert? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Izgradnja impresivne katdrale u Kölnu započela je davne 1248. godine, u tada modernome gotičkom stilu. S brojnim prekidima, trajala je sve do – 1880. godine!

2. Prije nego što se u Europi sredinom sedmog stoljeća proširila upotreba stremena, dijela konjaničke opreme sastavljenog od remena i metalne papučice te namijenjenog uglavljivanju nogu tijekom jahanja, dreseri su konje učini da prednje noge sviju u zglobovima, kako bi vitezovi što lakše i što gracioznije mogli sjahati.

3. Nojevi, najveće živuće ptice na našem planetu, danas obitavaju još samo u Africi, južno od Sahare. Krivac za to je, dakako, čovjek. Kad je u osamnaestom stoljeću nojevo perje ušlo u modu kao ukras na šeširima bogatih europskih dama, počeo je nemilosrdan lov na ove ptice, koji je umalo istrijebio vrstu.

4. U rujnu 2001. petnaestogodišnja Kanađanka Ashley Cowan postala je najmlađa osoba – a ujedno i prva sportašica s invaliditetom – koja je preplivala jezero Erie. Za taj pothvat trebalo joj je manje od četrnaest sati, premda su joj, kao djetetu, zbog menengitisa amputirana sva četiri uda ispod zglobova.


5. Dana 1. ožujka 1969. grupa “The Doors” nastupila je u “Dinner Key Auditoriumu” u Miamiju. Frontmen Jim Morrison (1943. – 1971.), čije je nepredvidivo ponašanje tih dana bilo na vrhuncu, na pozornici se skinuo gol kao od majke rođen, a mnogi u publici slijedili su njegov primjer. Uhićen je zbog nedoličnog izlaganja u javnosti, no uspio se nagoditi tako da je, umjesto odlaska u zatvor, odradio besplatan koncert u gradu.

6. Tradicija djeveruša potječe iz rimskog prava, koje je zahtijevalo deset svjedoka na vjenčanju. Mladenci, djeveruše i djeveri oblačili su jednaku odjeću iz praznovjerja, kako bi zbunili zloduhe i onemogućili im da odmah shvate tko je bračni par i možebitno ga ureknu.

7. Luis Filipe Portugalom je vladao nepunih pola sata. Njega i oca, kralja Carlosa I., upucali su na ulici u Lisabonu 1. veljače 1908. godine – otac je umro prvi pa je, tehnički gledano, Luis postao kraljem… Dok dvadesetak minuta kasnije i sam nije izdahnuo!

Piše: Lucija Kapural

Komentari