Na današnji dan

Francuska anektirala Tahiti – kraj Kraljevstva Tahiti – 1880.

Glavni grad Kraljevstva Tahiti bio je Papeete, ujedno i najveće naselje na Otoku Tahiti, a u tom se gradu nalazila i kraljevska palača posljednjih tahićanskih vladara. 

Francuska je anektirala Tahiti, što je označilo kraj dotadašnjeg Kraljevstva Tahiti, 29. lipnja 1880. godine. Posljednji kralj Tahitija bio je Pomare V., kojeg su Francuzi prisilili na abdikaciju, a on je zauzvrat dobio mirovinu i odlikovanje francuske Legije časti. Kralj Pomare V. preminuo je trinaest godina kasnije, i to od posljedica alkoholizma.

Otok Tahiti sam po sebi nije pretjerano velik, površina mu iznosi 1.045 četvornih kilometara, otprilike kao dvije i pol površine hrvatskog otoka Krka. Ipak, Kraljevstvo Tahiti osim tog je otoka sadržavalo i niz manjih otoka u istočnoj Polineziji (npr. Otočje Tuamotu), tako da je obuhvaćalo znatna morska prostranstva. Glavni grad Kraljevstva Tahiti bio je Papeete, ujedno i najveće naselje na spomenutom Otoku Tahiti, a u tom se gradu nalazila i kraljevska palača posljednjih tahićanskih vladara.

Francuzi su ključan utjecaj na području Tahitija bili stekli još 1840-ih godina, kad je francuski admiral Abel Aubert Dupetit Thouars uspio ishoditi protektorat nad tim kraljevstvom. Zanimljivo je da je on to učinio neovisno o francuskoj vladi, koja se njegovom postupku kasnije čak i protivila plašeći se reakcije Britanaca. Ipak, francuski protektorat nad Tahitijem pokazao se trajnim, a spomenute 1880. godine Francuzi su dodatno pojačali svoj utjecaj ukidanjem kraljevstva i aneksijom Tahitija, koji je postao kolonijom. S vremenom su Francuzi svojoj kolonijalnoj vlasti podvrgli i okolne otoke (Bora Bora, Rimatara, Rurutu itd.), čime je formirana golema konglomeracija otoka koja je i danas pod francuskom vlasti, a nosi naziv Francuske Polinezije.

Komentari