Na današnji dan

Danac koji se oženio udovicom Wolfganga Amadeusa Mozarta – 1826.

Mozartovu udovicu upoznao je tek oko šest godina nakon Wolfgangove smrti. Kasnije se Nissen prihvatio pisanja Mozartove biografije.

Dana 24. ožujka 1826. godine umro je Georg Nikolaus Nissen, biograf Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zanimljivo je da se Nissen oženio Mozartovom udovicom Constanze oko 18 godina nakon njegove smrti. Naime, budući da je Mozart umro kao razmjerno mlad čovjek, Constanze je ostala udovicom u dobi od samo 29 godina. Neko se vrijeme bavila iznajmljivanjem stambenog prostora pa je postala stanodavkom spomenutom Nisssenu, koji je bio danski diplomat u Beču. Nakon određenog su vremena Constanze i Nissen počeli zajedno živjeti, a potom su se i vjenčali. Njih dvoje zajedno nisu imali djece. Zanimljivo je da je Constanze nadživjela Mozarta za više od 50 godina, a umrla je tek 1842. godine.

Georg Nikolaus Nissen todio se u Haderslevu u Danskoj 1761. godine, što znači da je bio oko 5 godina mlađi od Mozarta, a oko godinu dana stariji od Constanze. Nissen je postao danskim diplomatom, a u Beč je došao otprilike u vremenu oko Mozartove smrti, kao danski otpravnik poslova. Constanze je upoznao tek oko šest godina nakon što je ona postala udovicom. Vjenčali su se 1809. godine, u doba kad su oboje bili u kasnim četrdesetim godinama života.

Godine 1812. preselili su se Nissen i Constanze, kao bračni par, u Dansku. Nakon otprilike osam godina, pošto je Nissen otišao u mirovinu, preselili su se u Salzburg, Mozartov rodni grad. Nissen se prihvatio pisanja Mozartove biografije, pri čemu je podatke mogao dobiti izravno od Mozartove sestre Marije Anne, koja je tada također živjela u Salzburgu, kao i od ostalih ljudi koji su Wolfganga poznavali u mladosti. Na taj je način skupljen znatan broj Mozartovih pisama. Nažalost, Nissen je umro već 1826. godine, upravo na današnji dan, pa nije uspio završiti Mozartovu biografiju. U trenutku smrti Nissenu je bilo 65 godina.


Komentari