Žalosna priča o polinezijskom Prometeju: Zubata vagina i ptice koje se smiju

Ako ste vodili potomke na Disneyev crtić “Moana”, čuli ste za maorskog junaka po imenu Māui. Ono što ste gledali je, dakako, bila “zašećerena” američka verzija, lišena sočnih detalja…. Poput onog o načinu na koji je hrabri mladić skončao. U polinezijskoj mitologiji, Māui se prikazuje kao čovjek obdaren iznimnom fizičkom snagom i mudrošću, rjeđe kao polubog. Sličan je Prometeju iz grčkog mita – želja da pomogne ljudskom rodu za njega je imala vrlo visoku cijenu. Čovjeku je, naime, htio podariti besmrtnost, i to unatoč upozorenju vidovitog oca da će na toj misiji izgubiti život. Proročanstvo je bilo vrlo jasno: ako uspije ugrabiti plamen besmrtnosti, boginja noći Hine-nui-te-pō, divovska ženturača s munjama u očima, ustima kao u barakude, morskim algama umjesto kose i vaginom punom zuba, njegovu će drskost kazniti smrću. Poduzetan kakav je bio, Māui je problem odlučio riješiti na način da on prvi ubije nju.

U pratnji vjernih prijatelja, ptica Tiwakawaka, zaputio se prema spilji u kojoj je boginja noći obitavala. Nakon brojnih peripetija, stigao je do odredišta te, na svoju sreću, zatekao Hine-nui-te-pō u dubokom snu. Ova je hrkala gola kao od majke (ili čega već) rođena, sa široko razmaknutim nogama. Kako je bila stotinjak puta veća od njega, junak se nije mogao osloniti na snagu bicepsa. Neprijatelja je odlučio uništiti iznutra – i to doslovno!

Zavukao se, naime, u golemu vaginu božice, u namjeri da dopuže do njenog srca i zada joj kobni udarac nožem. Ako vam je prizor odraslog muškarca koji se, stenjući od napora, uvlači u nečije međunožje komičan, niste jedini! Māuijeve ptice počele su se glasno smijati kad su to vidjele, probudivši božicu u najgorem mogućem trenutku. Kad je ova shvatila da ima uljeza u sebi, snažno je stegnula bedra a njena vagina dentata nesretnika je prepolovila. Ptice, koje su se osjećale odgovornima za njegovu smrt, do kraja su života cvrkutale jedino žalosne napjeve.

Piše: Lucija Kapural


Komentari